Završna Vjeronaučna olimpijada u Stocu

Foto: Cnak

U Stocu je u utorak, 30. travnja 2019., u organizaciji Katehetskoga ureda Biskupske konferencije BiH održana Vjeronaučna olimpijada osnovnih i srednjih škola kao završno državno natjecanje iz 4 bosansko-hercegovačke biskupije: Sarajevo, Banja Luka, Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan. Tema Olimpijade bila je: Brak i obitelj u Božjemu naumu. Ovo je, naime, bilo drugo Državno natjecanje iz vjeronauka, dok se prvo prošle godine održalo u Livnu. Ukupno je sudjelovalo 40 ekipa, po 20 iz osnovnih i srednjih škola, tj. 140 natjecatelja, s kojima su u pratnji došli svećenici, časne sestre, mentori i volonteri. Najveći organizacijski teret natjecanja nosilo je Povjerenstvo Katehetskoga ureda Biskupske konferencije BiH na čelu s predsjednicom s. Vlatkom Dujmović i njezinim suradnicima, tj. članovima Povjerenstva, kao i dr. don Ante Pavlović, predstojnik Katehetskoga ureda u Mostaru i član Katehetskoga ureda Biskupske konferencije BiH.
U 10 sati pred župnom crkvom sv. Ilije u Stocu počelo je okupljanje natjecatelja i njihovih voditelja gdje su im sendviče i sokove ponudili mladi stolačke župe. Nakon toga u 11 sati slijedila je sveta Misa koju je predvodio biskupski vikar za Trebinjsku biskupiju don Ivo Šutalo, u koncelebraciji sa stolačkim župnikom don Rajkom Markovićem, don Antom, te svećenicima vjeroučiteljima don Markom Crnjakom iz Glamoča, fra Jurom Barišićem iz Čerina i fra Zvonimirom Pavičićem iz Međugorja.
Nakon svete Mise pred župnom crkvom slijedilo je zajedničko fotografiranje, a onda su se svi u povorci uputili stolačkim ulicama prema Sarsenterumu, Biskupijskom centru Trebinjske biskupije, gdje ih je pozdravio načelnik Stoca Stjepan Bošković, ravnatelj Zavoda za školstvo Hercegovačko-neretvanske županije Željko Ćorić, te ravnateljica Osnovne škole u Stocu Zdravka Marijanović koja je rado otvorila vrata Osnovne škole za pisani dio natjecanja. Zatim je don Ante službeno proglasio Olimpijadu otvorenom. Nakon toga se s. Vlatka obratila svima, te natjecateljima objasnila program i raspored pisanoga natjecanja u učionicama Osnovne škole koja se nalazi u blizini Biskupijskoga centra. Pisani dio natjecanja trajao je od 13,30 do 14,45 sati, a sastojao se od pisanoga testa i tombole, nakon čega se pristupilo ispravljanju testova. Kroz to vrijeme natjecatelji su otišli na ručak, a poslije ručka s vodičima, tj. mladima iz stolačke župe otišli su u razgledanje znamenitosti grada Stoca, te na Križevac odakle puca najljepši pogled na Grad. Nakon što su ispravljeni svi testovi pristupilo se usmenom ispitu za finalnih prvih pet ekipa iz osnovnih i srednjih škola u dvorani Biskupijskoga centra. Nakon ovoga završnog usmenog ispita koji su mogli pratiti svi u dvorani, jer je program išao preko video zida, proglašeni su pobjednici Vjeronaučne olimpijade. S. Vlatka proglasila je pobjednike Vjeronaučne olimpijade Stolac 2019., odnosno prvih pet mjesta. Pobjednici u okviru osnovnih škola bila je Osnovna škola fra Ilije Vrljića iz Sovića, s vjeroučiteljicom Ivanom Vlašić, dok je pobjedu na razini srednjih škola odnio KŠC Don Bosko iz Žepča na čelu sa s. Mirjam Ramljak. Biskupski vikar don Ivo Šutalo podijelio je zlatnu, srebrnu i brončanu medalju prvim trima ekipama i njihovim voditeljima. Susret i natjecanja u Biskupijskom centru glazbeno su popratili zbor Srednje škole iz Stoca kao i članovi zbora Osnovne škole iz Stoca.
Predsjednica Povjerenstva s. Vlatka na kraju je od srca zahvalila župniku don Rajku, ravnateljici Marijanović, don Anti i don Ivi za istinsko ljudsko i kršćansko zalaganje kako bi se ova Vjeronaučna olimpijada u Gradu na Bragavi na što bolji način obilježila i prezentirala. Posebna nagrada uručena je župniku don Rajku za odličnu organizaciju natjecanja Vjeronaučne olimpijade u Stocu. Don Ivo, biskupski vikar, na kraju je zahvalio organizatoru, svećenicima, časnim sestrama, volonterima, mentorima, pjevačima, a napose natjecateljima na dostojanstvenu držanju i trudu koji su uložili pripremajući se za ovu Vjeronaučnu olimpijadu, te svima zaželio sretan povratak u svoje župe s iskrenom željom da se opet nekom prigodom zajedno nađemo u gradu na Bregavi.

Izvor: Crkva na kamenu