Živimo i mi svetost po uzoru na sve svete

Foto: Župa Aladinići

ALADINIĆI – Župa Svih Svetih Aladinići-Dubrave proslavila je patron župe kao veoma važan događaj za život svoje župne zajednice. Kroz ovakve događaje primjećujemo i svjedočimo duhovni rast naše župne zajednice predvođene našim župnikom don Marinom Krešićem.
Kroz večeri trodnevnice započeli smo bližu pripravu za našu svetkovinu. Prvu večer trodnevnice, 29. listopada, svi vjernici mogli su pristupiti sakramentu pomirenja, a na raspolaganju su bili don Josip Mužić, župnici okolnih župa i naš župnik don Marin. Uoči svete Mise, djeca i mladi predmolili su krunicu, kao i kroz cijeli mjesec listopad. Sveto misno slavlje predvodio je don Josip Mužić, profesor na KBF-u u Splitu. Don Josip je posebno naglasio važnost življenja kršćanskoga života po dvije zapovijedi ljubavi: ljubiti Boga i svoga bližnjega. Bez istinske ljubavi prema ove obje strane, ne može biti niti istinskoga čovjeka vjernika. Misno slavlje animirao je mješoviti župni zbor župa Trebinja i Ravno pod vodstvom župnika don Ivana Bijakšića.
Druga večer trodnevnice, 30. listopada, također je započela pobožnošću svete krunice, a svetu Misu predvodio je don Ante Matešan, župnik župe sv. Solinskih mučenika iz Solina. Don Ante je u svojoj propovijedi naglasio kako vjernici često mogu biti “duhovno pogrbljeni” i živjeti u nemoralu, ali kako nam jedino Gospodin može pomoći ako ga tražimo i trebamo. Naš mješoviti župni zbor animirao je ovo misno slavlje.
Treću večer trodnevnice, 31. listopada, poslije pobožnosti svete krunice, svetu Misu predvodio je don Ante Matešan koji je naglasio važnost svjedočenja kršćanskoga načina života u današnjem vremenu koje je osobito izazovno. Pozvani smo biti kršćani vjernici u zgodnim i nezgodnim vremenima. Svetu Misu animirao je naš dječji župni zbor.
Na samu svetkovinu Svih Svetih svečanu svetu Misu u koncelebraciji sa svećenicima susjednih župa predvodio je mons. Ivan Štironja, biskup porečki i pulski, ujedno sin ove župe. Mons. Ivan Štironja naglasio je kako je velika odgovornost na kršćanskim obiteljima i roditeljima u odgoju budućih naraštaja. Ne smijemo i ne trebamo dopuštati da nam društvo oblikuje djecu, nego smo to mi dužni činiti uz Božju pomoć. Na taj način koračamo putem svetosti imajući pred očima mnoge uzore vjere iz hrvatskoga naroda. Moguće je i danas živjeti svetost vjerničkoga života što nam svjedoče primjeri požrtvovnih ljudi koji su postali kruh za druge potpuno zaboravljajući sebe. Sveto misno slavlje animirao je naš mješoviti župni zbor.
Nakon svečane svete Mise uslijedili su 23. “Dubravski susreti”. Mimohod kulturno-umjetničkih društava krenuo je od škole prema crkvi i župnom dvorištu. Kroz narodne pjesme, nošnje i običaje vratili smo se u našu prošlost i prisjetili se s nostalgijom naših predaka i njihovih života. Na “Dubravskim susretima” sudjelovali su: HKUD “Bećarac” Lepenica, HKUD “Prenj” Prenj, HKUD “Bijelo Polje” Bijelo Polje, HKUD “Domanovići” Domanovići, HKUD “Jare” Jare, HKUD “Stolac” Stolac, HKUD “Crnač” Široki Brijeg, HKUD “Rotimlja” Rotimlja, ŽVS “Didak” Gradnići, Čitluk, klapa “Lira” Trebižat, klapa “Ero” Mostar i HKUD “Dubrave” Aladinići. U večernjim satima sve prisutne zabavljala je grupa “Konoba”. Zahvaljujemo svemogućem Bogu i svima svetima na još jednom danu zajedništva i radosti u našoj župi!
Daniela Raguž