Živimo život po uzoru na bl. Alojzija Stepinca

Foto: Crkva na kamenu

BUNA – U župi Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna, u subotu, 10. veljače u 18 sati, svečano je proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca čije ime nosi Pastoralni centar ove župe. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je don Mile Vidić, župnik župe sv. Mihovila Arkanđela u Prenju, a u koncelebraciji uza župnika don Slavena Ćorića bilo je još šest svećenika. Đakon Mato Puljić posluživao je oko oltara a nekoliko svećenika bilo je na raspolaganju za svetu ispovijed. Prije početka svete Mise župnik je ispred kipa bl. Alojzija izmolio litanije i molitvu. Župni je zbor svojom pjesmom pratio misno slavlje a mladi župljani čitali su čitanja i molitvu vjernika. Evanđelje je navijestio đakon don Mato.
U svojoj propovijedi don Mile je kazao kako Crkva preko svojih svetaca i blaženika postavlja temelje boljega svijeta. Posebno je to vidljivo u životima mučenika. “Stoga je naša radost neizmjerna dok s velikim ponosom i zahvalnošću slavimo blagdan bl. Alojzija Stepinca koji se mučeničkom krvlju ugradio u temelje Crkve kojoj je zaglavni kamen Krist Gospodin. On je također čvrsti temelj naše Domovine i bez njegova mučeništva teško je zamisliti suverenu i modernu Hrvatsku, a bez njegova zagovora nema budućnosti hrvatskoga naroda. On je zalog vjere hrvatskoga čovjeka. Njegov život odraz je utjelovljene i ostvarene ljepote življenja Evanđelja u svakodnevici. On je naša hrvatska Biblija koju trebamo svakodnevno čitati. Svojim primjerom pokazuje i upućuje da je život po Evanđelju moguć u svim našim svakodnevnim konkretnostima i datostima života. ‘Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati’ (Ivan Pavao II. na Misi beatifikacije 7. listopada 1998.). On je kao sjajna zvijezda Danica koja nas vodi do mudrosti betlehemske štalice, ljubavi Golgote i slave Uskrsnoga jutra”, kazao je don Mile.
Propovjednik je istaknuo kako je bl. Alojzije čovjek hrabrosti pun vjere u Boga. “No i Bog je imao vjeru i povjerenje u njega. I zato mu je povjerio veliku i odgovornu zadaću da bude branitelj vjere u Boga, jedinstva Katoličke Crkve, dostojanstva čovjeka i prava jednog cijelog naroda na slobodu i državu. Povjerenu zadaću je ispunio i mučeništvom potpisao. Budući da je izvršio djelo od Boga mu povjereno, ostavio je svima nama zadaću da branimo i čuvamo vrijednosti i načela za koja je umro.”
Na kraju misnoga slavlja župnik je zahvalio svim nazočnima, a osobito predvoditelju don Mili. Na ovoj svetoj Misi bilo je predstavljanje ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika.
Proslavi blagdana bl. Alojzija Stepinca prethodila je trodnevnica koju je predvodio župnik don Slaven. Molila se krunica i pobožnost bl. Alojziju te slavila sveta Misa. Vjernici su imali prigodu za svetu ispovijed i priliku da se duhovno pripreme i okrijepe za ovaj blagdan.

Izvor: Crkva na kamenu