Živjeti Kristovo Evanđelje vjerom i djelima

Foto: Cnak

MOSTAR – Svečanom svetom Misom u petak, 18. listopada 2019., u 18 sati, koju je predslavio don Josip Galić, župnik župe Presvetoga Srca Isusova u Potocima, proslavljen je blagdan sv. Luke Evanđelista, zaštitnika župe u Ilićima.
Za ovu proslavu vjernici su se pripravili trodnevnicom. Svaku večer imali su prigodu za svetu ispovijed, moliti Gospinu krunicu a zatim je slijedilo misno slavlje. Prvu večer trodnevnice misno slavlje predvodio je župnik don Ivan Perić, drugu večer don Ilija Petković, a treću večer don Krešo Puljić.
Na blagdan sv. Luke na početku misnoga slavlja don Josip je naglasio da mi slavimo Riječ Božju. Kako bismo odgovorili na pitanje: Zašto sam na ovom svijetu? – potrebna nam je Radosna vijest. U moru crnih, pesimističnih vijesti, u svijetu punom đavolskih zamki i u kojemu je sve dopušteno, potrebna nam je Radosna vijest. “Đavao je prava pravcata osoba, ne simbol, kako nas mnogi uvjeravaju”, istaknuo je don Josip. “On samo mijenja taktiku. Prije 50 godina uvjeravao je ljude da Bog ne postoji i mnogi su otišli putem ateizma. Danas mu to više ne prolazi pa je počeo umanjivati Božju vrijednost, prikazivati ga jednoznačno. Ako je ljubav, nije pravednost. Ljudima priča o slobodi, ali ne i o odgovornosti koja joj je sestra blizanka. Priča o ljubavi, ali onoj bez žrtve, onoj hedonističkoj. Dao je moto svijetu – Živi i uživaj! Zato svuda oko nas imamo cirkus i nered. Nagovara nas da pomalo otkidamo od naše vjere, da olakšamo sebi. Nema light Isusa”, rekao je propovjednik. Nema lakog puta, Isus poziva na žrtvu, na križ. Želimo li odgovor na pitanje zašto sam na ovome svijetu, naći ćemo ga u Svetom Pismu.
Iz svih duhovno snažnih večeri u čast sv. Luki možemo izreći zajedničku poruku: Živimo Kristovo Evanđelje, ne znanjem, nego živom vjerom i djelima, ne zagorčavajmo život jedni drugima osudama jer su oko nas već prevelik nered i cirkus. Slijedimo Božju Riječ, osnažimo svoju vjeru i budimo sol zemlje i svjetlo svijeta, u obitelji, na radnome mjestu i u svakoj prigodi, kršćani u istinskom značenju te riječi.
Nakon svete Mise, po već ustaljenom običaju, nastavljeno je prijateljsko druženje uz čašicu razgovora, hranu, piće, glazbu i pjesmu u Župnom pastoralnom centru.

Izvor: Crkva na kamenu