Živjeti po Božjoj Riječi

Foto: Cnak

MOSTAR – Na završetku Godine Božje Riječi, na spomendan sv. Jeronima, 30. rujna 2021. svetu Misu u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić u koncelebraciji katedralnoga župnika don Josipa Galića te još trojice svećenika.
Na početku misnoga slavlja biskup Palić podsjetio je nazočne vjernike da je prošle godine na blagdan sv. Jeronima otvorena Godina Božje Riječi na području Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koja je proglašena u povodu 1600. obljetnice smrti ovoga crkvenog naučitelja, prevoditelja i tumača Svetoga Pisma. Sv. Jeronim je na poseban način posvetio cijeli svoj život ne samo proučavanju, nego i uranjanju u otajstvo poruke Svetoga Pisma, prevodeći Bibliju i prenoseći ljudima riječ Božju.
U prigodnoj propovijedi biskup Palić naglasio je: “Kao što je Biblija nadahnuta Bogom, Bog želi da mi budemo nadahnuti ljudi. Bog želi da budemo oni u kojima djeluje Duh Sveti, koji Božju Riječ ne uzimaju polovično ili djelomično, nego dopuštaju da ih ona mijenja. Božja nas Riječ želi vježbati. Želi izoštriti naša osjetila. Želi nas osposobiti da prepoznamo što je ispravno i da tako djelujemo.
Sveto Pismo korisno je za poučavanje. Upućuje nas o tome kako živjeti kao Božji narod. Sveto Pismo korisno je za uvjeravanje. U zrcalu Božje Riječi prepoznajemo vlastite pogrješke i nepravde, ali i put koji nas vodi natrag Gospodinu.
Sveto Pismo korisno je za popravljanje. Vraća nas na pravi put, kad naš kršćanski život svjedočenja nije onakav kakav bi trebao biti.
Sveto Pismo oblikuje nas kako bismo i mi mogli oblikovati druge u Njemu. Ako hranimo svoju dušu snagom Pisma koja mijenja život, tada smo potpuno osposobljeni ostvariti bilo koje poslanje koje nam naš Gospodin povjerava.
Toliko kršćana, na žalost, ima anemičnu vjeru jer su duhovno pothranjeni. Ne poznajemo Boga Biblije, jer ne čitamo Njegovu Riječ koja nam je dana.
Stoga je potrebno čitati Bibliju i razmatrati je kao Božji govor nama danas. Potrebno je dopustiti Božjoj Riječi da prodre u naše živote, kako bismo mi sami postali živo Sveto Pismo, koje će drugi čitati. (…) Molimo zagovor sv. Jeronima, velikoga ljubitelja Riječi Božje, da nas zagovara u našem životnom nastojanju i rastu u ljubavi prema Božjoj Riječi i životu po Božjoj Riječi.”
Misno slavlje uzveličao je svojim pjevanjem katedralni mješoviti zbor “Marija” pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića.

Izvor: Crkva na kamenu