Život su dali za svoju grudu

Foto: Cnak

ALADINIĆI-GRADINA – U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, prije 23 godine život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina s juga Hercegovine: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.
Prema mnogim pokazateljima bio je to najkrvaviji dan na ovome dijelu bojišta. U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihovu veliku žrtvu – polaganje života za hrvatsku slobodu, na Gradini je još ranije podignut veliki križ ispred kojega se svake godine na godišnjicu okupljaju njihove obitelji, preživjeli suborci, civilna i vojna izaslanstva, te mnoštvo žitelja južnohercegovačkih općina i slavi sveta Misa za pokoj njihovim dušama. Tako je bilo i ove godine, 13. srpnja, kada su se mnogi okupili kako bi u zajedničkoj molitvi za duše hrabrih i poginulih hrvatskih branitelja nazočili na misnome slavlju koje je predvodio don Dragan Filipović iz župe Čapljina, a bili su prisutni i drugi svećenici iz okolnih župa.
U spomen na branitelje himnu hrvatskoga naroda Lijepa naša otpjevala je klapa “Trebižat”.
Nakon svete Mise započelo je polaganje vijenaca i svijeća. Vijence ispred križa na Gradini položila su izaslanstva Djece poginulih pripadnika HVO-a, Izaslanstvo Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata općine Čapljina, izaslanstvo Općinskoga vijeća Čapljina i Općine Čapljina predvođeno načelnikom dr. Smiljanom Vidićem, izaslanstva susjednih općina i Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata općina Neum, Čitluk, Stolac i Ravno, izaslanstvo Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, te izaslanstvo HDZ-a BiH.

Izvor: Crkva na kamenu