Zlatna Misa u Studencima

Foto: Cnak

U nedjelju 19. srpnja svećenik rodom iz Zvirovića, župa Studenci, don Branko Šimović obilježio je 50 godina svoga svećeništva. Na Misi je propovijedao msgr. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski. Bilo je to uistinu zahvalno slavlje kojim je zlatomisnik ponajprije zahvalio Bogu a potom svojim roditeljima, braći, sestrama, prijateljima i znancima. No bila je to, ujedno, i prigoda da se don Branku kaže iskreno hvala za radosno i slobodno služenje Bogu, Crkvi, čovjeku i svom narodu. Don Branko nije skrivao radost zbog ovoga događaja. Na kraju je, uz ostalo, poručio: “Najiskrenije zahvaljujem svećenicima u župi i svim župljanima za darovano zlatomisničko misno ruho, misnicu i albu. Zahvala ide i nadbiskupu Tomi za vrlo sadržajnu propovijed i zlatomisnički kalež… Jednom riječju: hvala svima!”
Don Branko je rođen u Zvirovićima 10. svibnja 1940. kao četvrto od petero djece u obitelji Ilije i Cvite Šimović, rođ. Matić. Rano je ostao bez oca koji je zatvaran i tjeran na prisilne radove. Od tih posljedica je i umro u Mostaru s 40 godina života.
Klasičnu gimnaziju završio je u Dubrovniku. Pred samu maturu morao je na odsluženje vojnoga roka. Po povratku iz vojske 1963. maturirao je i upisao se na bogosloviju u Splitu. Zbog režima morao je u bijeg preko granice. Uspio je dobiti politički azil u Italiji. Studij teologije završio je u Njemačkoj. Zaređen je za svećenika biskupije Bochum, 10. srpnja 1970., a mladomisničko slavlje proslavio je u Essenu, 12. srpnja iste godine. Imenovan je kapelanom na njemačkoj župi Lüdenscheidu, gdje je ubrzo osnovao Hrvatsku katoličku misiju (HKM). Potom je imenovan kapelanom na njemačkoj župi u Bochumu, gdje je osnovao još jednu HKM, te nakon toga i druge HKM u Gelsenkirchenu, Mülheim-Oberhausenu, Duisburgu i Essen-Centru. U zasluženu mirovinu stupio je 2015. godine i vratio se u svoje rodne Zviroviće. Don Branko je svoju dušobrižničku službu izvrsno spojio s karitativnom, humanitarnom, socijalnom i kulturnom djelatnošću. Napomenimo i to da je preko 500 studenata našlo posao, više od ljetnih praznika, zahvaljujući don Branku. Neka mu dragi Bog uzvrati za sveukupnu potporu i ljubav prema crkvenim, pa i društvenim ustanovama u domovini.

Izvor: Crkva na kamenu