Zlatni jubilej hrvatske katoličke župe u Calgaryju

Foto: Cnak

Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke u Calgaryju proslavila je 15. listopada 2017. zlatni jubilej svoga djelovanja. Misno slavlje predvodio je mons. Juraj Jezerinac, umirovljeni bivši vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, u zajedništvu s umirovljenim biskupom Calgarya msgr. Frederickom Henryem, zatim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislavom Markićem, delegatom za Hrvatsku inozemnu pastvu u Kanadi msgr. Ivanom Vukšićem, hrvatskim dušobrižnicima fra Dujom Bobanom iz Vancouvera, vlč. Franjom Višatickim iz Edmontona i fra Mogomirom Kikićem iz Victorije te još nekoliko svećenika koji djeluju u Biskupiji Calgary.
Na početku misnoga slavlja sve je pozdravio župnik vlč. Domin Vladić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, koji ovu župu vodi od 1996. godine. U svojoj propovijedi biskup Jezerinac govorio je na temu nedjeljnih čitanja, rekavši da kraljevstvo Božje znači da nas Bog ljubi te da tu ljubav i mi trebamo pronositi u svijetu. Citirao je i riječi bl. kardinala Alojzija Stepinca upućene iseljenicima: “Ostanite, dragi vjernici, po svaku cijenu, pa ako treba i uz cijenu života, vjerni Katoličkoj Crkvi, koja ima na čelu Petra, papu za poglavara. Vi ne biste bili dostojni imena svojih otaca kada biste se dali otrgnuti od pećine, na kojoj je Krist sagradio Crkvu svoju”. Propovjednik je dalje nastavio: “Nema veće ljubavi i većega patriotizma prema domovini, nego svuda i svagdje živjeti poštenim životom. Sigurne temelje ne stvaraju ubojice i kradljivci, nego marljivi i pošteni ljudi”.
Nakon svete Mise upriličen je župni banket na kojemu je sudjelovalo 400 župljana i njihovih gostiju. Tom prigodom pročitane su čestitke predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kardinala Josipa Bozanića, kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Calgaryja msgr. Williama McGrattana i pomoćnoga biskupa vrhbosanskog mons. Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i Biskupske konferencije BiH za Hrvatsku inozemnu pastvu. Sudionicima banketa obratili su se i veleposlanica Republike Hrvatske u Kanadi Marica Matković, biskupi Henry i Jezerinac, kao i nacionalni ravnatelj Markić i delegat za Kanadu Vukšić te fra Dujo Boban, koji je 18 godina vodio ovu župnu zajednicu i izgradnju crkve. Djeca iz Hrvatske škole i mladi iz Kolo grupe priredili su lijep program hrvatskih pjesama i plesova.
Na ovo slavlje vjernici su se pripremali trodnevnicom koju su, uz brojno sudjelovanje župljana, predvodili fra Dujo Boban, mons. Ivan Vukšić i dr. Tomislav Markić. Crkveni zbor pod ravnanjem Vlade Crnkovića uzveličao je misna slavlja sva četiri dana.
Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke u Calgaryju osnovana je 12. listopada 1967. Prvi župnik bio je fra Zvonko Radošević, a prvu crkvu Hrvati su kupili u svibnju 1968. Iste je godine utemeljena i Hrvatska škola. Sadašnja crkva sagrađena je 1981. godine. Crkvu je blagoslovio kardinal Franjo Šeper 2. kolovoza 1981. Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke u Calgaryju ima preko 300 obitelji na župnom popisu.

Izvor: Crkva na kamenu