Župa sv. Ilije Proroka iz Stoca – pobjednik je KMNL-a

Foto: Cnak

VARAŽDIN – Varaždinska biskupija bila je domaćin XVI. nacionalne Završnice KMNL-a (Katoličke malonogometne lige) Crkve u Hrvata, koja se održavala u gradovima Varaždinu, Čakovcu, Ivanecu, Ludbregu i Koprivnici, od 13. do 16. lipnja 2019. Program je započeo svečanim otvorenjem u varaždinskom pastoralnom centru okupljanjem igrača i njihovih voditelja, u četvrtak, 13. lipnja 2019., na spomendan sv. Ante, u 18,30 sati, gdje su ih pozdravili biskup msgr. Josip Mrzljak kao i drugi uvaženi gosti grada Varaždina. Našu biskupiju predstavljale su dvije momčadi: župa sv. Ilije Proroka iz Stoca, kao prošlogodišnji pobjednik KMNL-a, koji se izravno plasirao na samu Završnicu i ovogodišnji pobjednik MLH (Međužupne lige Hercegovine) župa sv. Petra i Pavla iz Mostara, na čelu s vodstvom MLH predsjednikom don Tomislavom Ljubanom te koordinatorom MLH i povjerenikom za mlade naših biskupija don Mladenom Šutalom.
Na samoj Završnici sudjelovalo je 16 momčadi iz mnogih nad/biskupija Hrvatske i BiH. Igrači su bili smješteni po obiteljima, u gore navedenim gradovima. U petak su se igrale utakmice po skupinama, a u poslijepodnevnim satima bio je duhovni program u Ludbregu – svetištu Predragocjene Krvi Kristove. Utakmice četvrtfinala, polufinala i finala igrale su se u Gradskoj športskoj dvorani uz Dravu, u subotu, 15. lipnja 2019., koje se moglo izravno pratiti na Laudato TV-u i na Varaždinskoj televiziji.
Momčad iz župe sv. Ilije Proroka iz Stoca (Trebinjsko-mrkanska biskupija) novi je (a ujedno i stari) pobjednik Nacionalne završnice KMNL-a, Crkve u Hrvata. Naime, već treću godinu zaredom ova momčad osvaja Završnicu. Iz njihovih redova dolazi i najbolji igrač Završnice Mario Marić. Oni su u finalu s 2:0 bili bolji od momčadi iz župe Uznesenja BDM Kreševo (Vrhbosanska nadbiskupija), iz koje dolazi najbolji vratar Mateo Bilić, dok je treće mjesto osvojila momčad iz župe sv. Josipa iz Dugoga Rata (Splitsko-makarska nadbiskupija). Trofej za najboljega strijelca Završnice podijelili su Ivan Šarić (župa sv. Josipa, Dugi Rat) i Dražen Čavar (župa svetih Ćirila i Metoda, Osijek) s 11 postignutih golova, dok je posebnu nagradu za fair-play osvojila momčad iz župe sv. Josipa sa zagrebačke Trešnjevke.
Ovo nije samo uspjeh za naše predstavnike iz Stoca i Mostara, nego za cijelu MLH kao i naše biskupije (Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku). To je nagrada za sav trud koji se ulaže u mladost koja igra ovu ligu, u koju je ove godine bilo uključeno 12 župa iz naših biskupija.
Program je završen svečanom svetom Misom u nedjelju, 16. lipnja 2019., koju je u 11 sati predslavio varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, uz koncelebraciju svećenika drugih nad/biskupija koji su pratili svoje ekipe te domaćih svećenika. Na samom kraju svete Mise biskup je podijelio svim ekipama zahvalnice za sudjelovanje, medalje i pehare najboljim ekipama.
Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su pomogli oko realizacije ove Završnice i time dali pečat radu MLH.

Uime Vodstva MLH don Mladen Šutalo

Izvor: Crkva na kamenu