Župa sv. Ilije Proroka Stolac – pobjednik KMNL-a 2018.

Foto: Cnak

OSIJEK – Đakovačko-osječka nadbiskupija bila je domaćinom nacionalne Završnice katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata, koja se održavala u gradu Osijeku od 7. do 10. lipnja 2018. Ovoj Završnici prethodila je naša interna Završnica Međužupne lige Hercegovine. Prvo mjesto osvojila je župa Humac, drugo mjesto župa Gradina dok je treće mjesto osvojila župa Studenci, koja je proglašena najboljom momčadi u vidu športskoga natjecanja. Najbolji golman proglašen je Marko Vučić, a najbolji strijelac i igrač proglašen je Nikola Granić, obojica iz župe Humac. Budući da je prošlogodišnji pobjednik KMNL-a župa Stolac, koji su se izravno plasirali na samu Završnicu, a ovogodišnji pobjednik MLH bila je župa Humac, na Završnici KMNL-a Crkve u Hrvata imali smo dva predstavnika.
Program na nacionalnoj Završnici započeo je okupljanjem mladih i svečanim otvorenjem u osječkom Vikarijatu, u četvrtak 7. lipnja u 20 sati, gdje su mlade pozdravili nadbiskup Đuro Hranić kao i drugi uvaženi gosti grada Osijeka. Na Završnici je sudjelovalo 12 momčadi iz 9 nad/biskupija Hrvatske i BiH. Mladost je bila smještena po obiteljima i župama grada Osijeka i okolice.
Župa sv. Ilije Proroka iz Stoca, kao naš prvi predstavnik koja je bila prošlogodišnji pobjednik KMNL-a i predstavnik Međužupne lige Hercegovine i ovogodišnji je pobjednik najveće amaterske malonogometne lige u Hrvatskoj. U finalu su pobijedili župu sv. Josipa Plovanija iz Zadra, rezultatom 2:1. Zanimljivo je i to da su obje momčadi bile u finalu i prošle godine u Mostaru. Najboljom ekipom (Fair Play momčad) u vidu športskoga natjecanja i promicanja istinskoga duha proglašena je druga naša momčad iz župe sv. Ante Padovanskoga s Humca. Najbolji strijelac KMNL-a 2018. bio je Edi Kurolt iz Bandareva (Riječka nadbiskupija). Najbolji golman KMNL-a 2018. proglašen je Nikola Raguž iz župe sv. Ilije Proroka iz Stoca, kao i najbolji igrač KMNL-a 2018., Darko Raguž, također iz župe sv. Ilije Proroka iz Stoca, predstavnik naših biskupija i Međužupne lige Hercegovine.
Program je završen svečanom svetom Misom u nedjelju 10. lipnja 2018., s početkom u 11,30 sati, koju je predslavio generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić, uz koncelebraciju svećenika drugih nad/biskupija koji su pratili svoje ekipe te domaćih svećenika. Nakon svete Mise uručene su nagrade najboljim pojedincima i momčadima.
Ovo nije samo uspjeh za naše predstavnike iz župa sv. Ilije Proroka iz Stoca kao i župe sv. Ante Padovanskoga s Humca, nego i za Međužupnu ligu Hercegovine i za sav trud koji se ulaže u mladost koja igra ovu ligu, u koju je, u prošloj godini, bilo uključeno 16 župa naših biskupija. Ovom prilikom zahvaljujemo svim dobročiniteljima koji su prepoznali vrijednost ovoga Projekta te potpomogli naš odlazak na Završnicu u Osijek.

Don Mladen Šutalo

Izvor: Crkva na kamenu