Župljani Zagorja podigli spomenik žrtvama ratova

Foto: Cnak

ZAGORJE – Vrućega petog kolovoškog dana 2019. godine slavljena je u župi Zagorju zaštitnica Gospa od Zdravlja svetom Misom koju je predvodio izaslanik biskupa Ratka Perića, generalni vikar don Željko Majić, a u koncelebraciji su bila desetorica svećenika iz okružja ove župe. Na ovoj Misi uz velik broj vjernika bili su i predstavnici općine Posušje, Branko Bago i Ivica Lončar, te izaslanici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, jer je za ovu prigodu upriličen blagoslov novoga kamenog spomenika u čast 70 poginulih Hrvata iz ove župe u Drugome svjetskom ratu i 2 u Domovinskome ratu.
Prije blagoslova riječi pozdrava svima nazočnima i objašnjenja urađenoga djela iz ljubavi prema poginulima u spomenutim ratovima izrekao je zagorski župnik don Ante Ivančić Bikić. Rekao je da je u središtu kameni Kristov križ čije se svjetlo presijava na imena uklesana u dvjema pokrajnjim pločama, a do toga križa na pločniku ispred spomenika načinjen je krvavi trag prikazan crvenim kamenim pločama, jer su svi oni imali svoj teški i krvavi križni put. Tu su i svijeće s tri boje: crvenom, bijelom i plavom, te drugi znakoviti ukrasi pomno urađeni i uređeni, kao i uklesane riječi: “Navik on živi, ki zgine pošteno”, što je stih iz pjesme Frane Krste Frankopana pisan kajkavskom ikavicom. Ovo u nama budi stalni molitveni spomen i sjećanje na vojnike poginule za našu slobodu.
Potom je obavljena procesija, mimohod, obišašće kroz dvorište do glavnoga ulaza u crkvu, i to s Gospinim kipom, pjevanim Litanijama Svih Svetih i blagoslovom svih nazočnih u slavlju. U sklopu svetoga misnog slavlja, što je bilo u crkvi a veći je broj vjernika bio vani u hladovini, u svojoj propovijedi don Željko se snažnim riječima osvrnuo na ovaj spomenik i njegovu poruku svima prisutnima, ističući da je on ujedno znak i poticaj na ostvarenje svoga života na svome mučeničkom tlu, u svojoj domovini i sa svojom obitelji i sa svojim narodom. Uz to potaknuo je na našu duhovnu povezanost s Gospom od Zdravlja, koju su ovi vjernici izabrali za svoju zaštitnicu, a 2001. godine prebacili slavlje s 21. studenoga na ovaj dan kada je inače kalendarski Gospa Snježna. Uvijek je ista Gospa, ali s više svojih naslova.
Nakon ove svečanosti blagoslova spomenika i svete Mise u Zagorju uslijedio je ručak u hladovini crkvenoga dvorišta za sve prisutne vjernike, svećenike i ostale goste. Dok je ovdje trajao ručak i pučko veselje, u Viru je bilo polaganje vijenaca pokraj spomenika žrtvama ratova, a potom otvaranje kulturno-zabavne proslave Dana domovinske zahvalnosti što se slavi od 2000. godine.