Župno zajedništvo u Biskupijskom zajedništvu

Foto: Cnak

CRNAČ – U četvrtak, 23. lipnja 2022., kad Crkva ove godine liturgijski slavi svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja, mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić posjetio je župnu zajednicu Presvetoga Srca Isusova u Crnču. Ovo je nakon više od 30 godina prvi posjet jednoga biskupa ovoj župi, koja do veljače ove godine nije imala zakonita župnika. Na dolasku u mjesto biskupa je dočekao upravitelj župe don Ante Jukić, s predstavnicima župne zajednice i društveno-političkoga života Zapadno-hercegovačke županije i Grada Širokoga Brijega.
Na euharistijskom slavlju, uz upravitelja župe don Antu, u koncelebraciji su bili fra Ivan Marić, širokobriješki gvardijan i don Stipe Gale, kancelar Mostarsko-duvanjske biskupije. Na početku svete Mise okupljenu zajednicu vjernika i biskupa pozdravio je upravitelj župe don Ante, naglasivši da je “prošlo mnogo vremena kako biskup, apostolski namjesnik i poglavar mjesne Crkve, nije došao u župu Crnač, ali o tome danas nema potrebe govoriti. Ovo milosno vrijeme i radosni susret omogućilo nam je Presveto i milosrdno Srce Isusovo i vaše istinsko, vjerničko i ljudsko razmišljanje o pripadnosti Crkvi”.
Zahvaljujući don Anti na pozdravnim riječima biskup Petar pozdravio je sve okupljene vjernike i na samom početku blagoslovio kalež koji će se upotrijebiti u Misi, a koji je osobno darovao župi Crnač. U svojoj homiliji biskup Petar govorio je o glasu, odnosno o rođenju Ivana Krstitelja koji je bio glas, preteča Isusa Krista. Biskup je kazao da je “Ivan bio glas koji je vikao u pustinji: ‘Poravnajte put Gospodinu!’ Bio je to glas koji je pozivao ljude na pokajanje u vodama Jordana. Bio je to glas koji je povikao: ‘Evo Jaganjca Božjeg!’ i glas koji je šaptao: ‘On mora rasti, a ja se moram umanjivati!’ Bio je to glas koji nije mogla ušutkati ni krvnička sjekira, jer do danas odzvanja glas koji je rođen Elizabeti i Zahariji”. Pozvao je okupljenu zajednicu vjernika da i ona sama postane i pronađe svoj glas, onaj duhovni, nadnaravni kojim će svjedočiti živu Riječ Božju. Pravi glas se, paradoksalno, pronalazi u trenutku tihe, meditativne molitve. Kada šutimo, molimo se, razmišljamo, kajemo se, Riječ Božja oživljava u nama i vapi iz dubine.
“Drago mi je da ste i vi kao zajednica vjernika pronašli svoj glas, kojim ćete, u biskupijskom zajedništvu, svjedočiti svoju pripadnost Isusu Kristu u njegovoj Crkvi. Sveti Pavao piše o Crkvi kao otajstvenom Tijelu Kristovu. Jedan ud ne zovemo tijelom. Prst ili nogu ne zovemo tijelom. Kada nema prsta ili bilo kojega uda, tijelo i dalje živi. Ali kada je jedan ud bolestan ili boli, cijelo tijelo boli. I kada jedna župa nije u biskupijskom zajedništvu, bol je to za cijelu Crkvu”, naglasio je biskup Petar.
Nakon blagoslova biskup se vjernicima i svećenicima pridružio kod bratskoga stola, koji su pripremili župljani župe Crnač sa svojim župnim upraviteljem.
Euharistijsko slavlje pjesmom je pratio župni zbor pod ravnanjem Ivana Solde.
Ovom svetom Misom župna zajednica u Crnču započela je duhovnu pripravu za proslavu Presvetoga Srca Isusova, koji je zaštitnik župe, a koja se u nedjelju 26. lipnja 2022. u župi svečano proslavila.