Zvonik – simbol Crkve i zajedništva

Foto: CNAK

BUNA – U četvrtak, 26. svibnja 2016., u župi Presvetoga Trojstva svečano je proslavljena svetkovina Tijela i Krvi Kristove. Župnik don Nikola Menalo za ovu prigodu pozvao je mjesnoga biskupa Ratka Perića da predvodi misno slavlje, tijelovsku procesiju nakon svete Mise oko crkve te blagoslovi zvonik pokraj crkve.
U 18 sati započelo je misno slavlje s procesijom iz Pastoralnoga centra prema crkvi. U koncelebraciji s biskupom Ratkom bili su župnik don Nikola Menalo, generalni vikar i bivši župnik ove župe don Željko Majić, biskupov tajnik don Marin Skender, pološki župnik don Jakov Renić, cimski i ilićki župnik don Ivan Perić, rotimski župnik don Damjan Raguž i don Augustin Radović, župnik župe Karmelske Gospe – Bagalović. Pjevanje euharistijskih pjesama na crkvenome koru predvodio je kapelan don Damir Pažin sa župnim zborom mladih.
Na početku sve je prisutne pozdravio župnik don Nikola te istaknuo da ovaj zvonik svojim postojanjem poziva ljude da uzdignu svoje oči uvis, u prenesenom smislu pozivat će nas da svoje srce usmjerimo Bogu, jer zvonik je znak prisutnosti Crkve u ovom svijetu, a ona je znak prisutnosti Božje. I drugo, on će svojim raspjevanim melodijama narod Božji pozivati na molitvu i prigodom radosnih i tužnih događaja. Nakon župnikova pozdrava i Biskupova uvoda svećenici i ministranti krenuli su u procesiji prema zvoniku gdje je Biskup izmolio blagoslovnu molitvu, a zatim je nastavljeno misno slavlje.
U homiliji je Biskup govorio o ustanovljenju Presvete Euharistije, te istaknuo ove rečenice iz Evanđelja: “Jedan će me od vas izdati” – “Da nisam ja, Gospodine” i “Ovo je Tijelo moje – uzmite i jedite! I nad čašom vina: Ovo je Krv moja, koja se prolijeva za vas – uzmite i pijte svi!” “Ako nas Isus zove na svoju gozbu i žrtvu, da blagujemo njegovo Presveto Tijelo i pijemo njegovu Presvetu Krv, ispitajmo svoju savjest, očistimo srca i pameti svoje u svetoj ispovijedi u kajanju pred Bogom, popravimo se i u poniznosti duha pristupimo ovoj svetoj Pričesti Tijela Kristova. Samo će nam tako biti plodotvorna, blagoslovna i mironosna ova Presveta Euharistija i ova proslava svetkovine Tijela i Krvi Gospodnje”, istaknuo je Biskup.
Nakon svete Pričesti krenulo se kroz bočna vrata u procesiji, crkvenim dvorištem s Presvetim Oltarskim Sakramentom do četiri postavljena oltara. Procesiju su predvodila dječica koja su posipala latice ruža i tako pravila cvjetni put. Nakon procesije uslijedio je Biskupov svečani blagoslov, a druženje je nastavljeno u oratoriju pokraj crkve gdje je na pozornici u oazi mira i molitve uz rijeku Bunu pokraj nekadašnjega bunskoga kola, simbola života i samoga mjesta Bune započelo zborovanje. Nastupali su zborovi iz susjednih župa, vokalno-instrumentalni sastavi i klape.
Izgradnja zvonika započela je 2005. godine kada je započela i gradnja crkve, a započeo ju je tadašnji župnik Blagaja i Bune don Željko Majić. Visina toga prvog zvonika s vrhom križa bila je 36 m. Tijekom uređenja zvonika revidirana je kupola i postavljen drugi križ. Sadašnja visina zvonika s križem iznosi 38 metara. Radnici su ga izradili kako su najbolje znali, a boje su se uklopile u postojeće boje crkve. Brisoleji su lijepo ugrađeni sa zaštitom od ptica, rasvjeta je okupala toranj tako da noću izgleda poput svijeće koja simbolizira Krista. Radovi na dovršetku zvonika započeli su 22. veljače, a završeni 23. svibnja 2016. Zvonik je za ovu prigodu urešen papinskom i hrvatskom zastavom.
Postoji izreka koja kaže da su zvonici prsti kojima crkve pokazuju nebo. Oni daju prepoznatljivost gradovima, selima, podnebljima, ali jednako tako govore o ljudima i njihovu zajedništvu oko Crkve. Zvonik je postavljen da bi prenosio i širio zvuk zvona i tako prenosio glas Crkve. Zvonik je simbol nas samih, žive Crkve Kristove koja treba pozivati ljude da je Bog među nama.

Izvor: Crkva na kamenu