50. obljetnica izgradnje crkve sv. Nikole Tavelića

Foto: https://citluk.ba/

ČITLUK – U Donjem Velikom Ograđeniku, u općini Čitluk,  proslavljena je u subotu 2. prosinca 50. obljetnica blagoslova crkve sv. Nikole Tavelića, prvog hrvatskog kanoniziranog sveca koji je izabran za nebeskog zaštitnika mjesta.
Proslava obljetnice započela je odavanjem počasti svim poginulim braniteljima, na kojoj su predstavnici mjesne zajednice položili vijenac i zapalili svijeće kod spomenika ispred Groblja hrvatskih vitezova, dok su se okupljeni mještani u molitvi prisjetili poginulih branitelja u svim ratovima. Središnji dio proslave bila je misa zahvalnica koju je predslavio mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, u suslavlju s don Đurom Benderom, dekanom Broćanskog dekanata, fra Velimirom Bagavcom, župnikom župe Čerin i ostalim svećenicima.
Nakon uvodne procesije, akademik Šimun Musa za zahvalom se prisjetio projektanta, organizatora gradnje, glavnog majstora i svih koji su svojim radom ili na bilo koji drugi način pridonosili izgradnji crkve. Inače, izgradnja crkve započeta je 1969. godine, dok je prva misa u njoj slavljena na Božić 1971. godine. Crkva je nastajala u vrijeme Hrvatskog proljeća. Crkvu je 4. veljače 1973. godine blagoslovio tada pomoćni biskup Pavao Žanić, a u ime Ograđeničana, mladih i u svoje ime tada se biskupu, brojnom svećenstvu i velikom broju nazočnih kao student obratio upravo Šimun Musa.
– I tada kao i danas mogao bih reći kako je Ograđenik broćanska zipka iz koje izrastaju ljudi zadojeni vjerom i pouzdanošću u rad. Zalijevani znojem i burom šibani, vezani uz kvrgavo trsje, unatoč svemu, čvrsto su čuvali zavičaj, dom i svoje ime. Ti čuvari dobra, naši vitezovi, i oni prije i oni u posljednjem Domovinskom ratu, svojim su tijelima pokostili ovu zemlju. Svojom žrtvom blagosivlju naše pute, pa smo i ovo groblje pored crkve u znak zahvale njihovim imenom nazvali. Svojim darom nesebičnosti oni nas stalno opominju. Oni su trajni biljeg ove crkve. Oni su naše proljeće. Hvala im – naglasio je akademik Šimun Musa te je kao i prije pedeset godina čestitao mještanima Donjeg Velikog Ograđenika na radu i postignućima.
U svojoj propovijedi mons. Petar Palić naglasio je važnost zajedništva.
– Smisao ovoga slavlja nije samo spomen na nešto što se dogodilo, na jedan prošli događaj. Smisao ovog slavlja i okupljanja je naučiti kako da mi, kao živa Crkva, danas odgovorno živimo svoje crkveno zajedništvo – kazao je mons. Petar Palić i osvrnuo se na jučerašnje čitanje iz Evanđelja.
– Izgradili ste ovu crkvu, crkvu u kojoj su se vaši preci i vi molili i molite već pedeset godina, gdje Boga slavite. Ova crkva čini ujedno i ono što jesmo i ono što neprestano moramo postajati, to je živi udovi otajstvenog tijela Kristova. Zato draga braćo i sestre, svaki put kada prolazimo pored ove crkve ili bilo koje crkve, moramo se sjetiti snage koja proizlazi iz zajedništva. Svaki put kada uđemo u ovu crkvu, ali ne samo ovu crkvu, nego u bilo koju crkvu, moramo se ponizno moliti Bogu da rastemo u jedinstvu i zajedništvu ne samo s katolicima ovdje ovoga mjesta, ove župe, ili katolicima naše biskupije, nego katolicima cijeloga svijeta. To crkvu čini velikom zajednicom i velikom obitelji – istaknuo je mons. Petar Palić.
Biskupu Paliću na početku misnog slavlja uručeno je cvijeće u znak dobrodošlice, a učenik Dane Šarac krasnoslovio je pjesmu, dok je sedmeročlana obitelj Šarac pred kraj zahvalnog misnog slavlja biskupu Paliću uručila prigodni dar i zahvalila na dolasku i ime svih mještana.
Zahvalu biskupu Paliću uputio je i fra Velimir Bagavac, župnik župe Čerin, koji se također zahvali na dolasku Ivi Bevandi, ministru prometa i veza HNŽ, Marinu Radišiću, načelniku općine Čitluk, Predragu Smoljanu, predsjedniku Općinskog vijeća Čitluk, kao i svima nazočnima, koje je pozvao na prigodno druženje u obližnju školu, gdje je, nakon misnog slavlja, nastavljena proslava 50. obljetnice blagoslova crkve sv. Nikole Tavelića.

Izvor: Crkva na kamenu/https://citluk.ba/