Božićni koncert u Drinovcima

DRINOVCI – Prekrasna je to bila večer u nedjelju, 18. prosinca, u prepunoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima. U pravom predblagdanskom ugođaju održan je već tradicionalni 12. “Božićni koncert” župnih zborova, solista i drugih glazbenih skupina s područja općine Grude. Ona prvotna ideja ogranka Matice hrvatske o najljepšem načinu zbližavanja, pomirenja i pročišćenja pred dolazak Spasitelja Isusa, dobila je tu večer svoje veličanstveno ostvarenje. Od prvoga koncerta održanog 2005. godine u Boćarskom domu Grude sa 6 izvođača i stotinjak sudionika, vremenom koncert naraste do 16 izvođača i preko tristo sudionika, svih dobi i uzrasta. Koncert se po već uhodanom rasporedu seli iz župe u župu, a Drinovci su bili po treći put domaćini.

Nakon pozdravnoga i informativnoga uvoda krasnog, mladog, voditeljskog para Tomislava Leventića i Mirjane Čuljak, koji su nas poput Olivera i Jasmine nekada, proveli kroz večerašnji program, župnik fra Josip Mioč je uime domaćina i suorganizatora kratko pozdravio sudionike, kolege župnike, generalnog vikara naše Biskupije don Željka Majića, sve civilne čelnike predvođene načelnikom Ljubom Grizeljom, novinare i sve nazočne drage goste i posjetitelje, i zazvao za sve Božji blagoslov.

A onda je krenuo pravi prasak veselja, pjesme i prijateljstva nastupom brojnog Dječjeg zbora sv. Mihovila Arkanđela Drinovci, i taj iskreni dječji zanos se zarazno prenio na sve sudionike ovoga koncerta. Zaista bi bilo teško i nekorektno, bilo koga posebno izdvajati jer su očito svi sudionici podarili sav svoj talent, umijeće, trud, htijenje, srce i dušu kako i dostoji dočeku najradosnijega kršćanskog blagdana. Širok je bio repertoar pjesama, od tradicionalnih, starih, hrvatskih božićnih pjesama, do novih skladbi iz cijeloga svijeta. Načini pjevanja, od dječjeg zbornog jednoglasja, zbornog višeglasja odraslih, a capella pjevanja, klapskog pjevanja, gospela i modernih ritmova uz bubnjeve i gitare, nisu ni trenutka dopuštali monotoniju i u hladnom zimskom ozračju su pjesmom grijali i srca, i dušu, i promrzle ruke svih nazočnih.

Umilna pjesma, srdačan osmijeh i pljesak oduševljenja odzvanjali su prekrasnim prostorom 120-godišnje crkve, koja teško da je ikada imala radosnije trenutke. Organizatori Matica hrvatska ogranak Grude i Župni ured Drinovci primali su čestitke sa svih strana, a oni su zahvalivši svima: sudionicima, gostima, posjetiteljima, novinarima i sponzorima pozvali nazočne na prigodni domjenak. Ovim koncertom su završeni iznimno sadržajni ovogodišnji “Dani Matice hrvatske Grude”. Najavljeno je organiziranje Znanstvenoga skupa povodom 100 godina života i djela fra Bazilija Pandžića, te sljedeći Božići koncert 2017. u župi Ledinac.

Sudionici koncerta su bili:

Dječji župni zbor sv. Mihovila Arkanđela Drinovci

Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole Grude

Zbor Osnovne glazbene škole Grude

Klapa Bratovština Gorica – Sovići

Župni zbor sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići

Dječji župni zbor sv. Terezije Male “Nebeske ruže” Ledinac

Dječji župi zbor sv. Ivana Krstitelja “Kristova ruža” Ružići

FRAMA Ružići

Župni zbor Bezgrješnog začeća BDM Tihaljina

Župni zbor sv. Ivana Krstitelja Ružići

Zbor Osnove škole Grude

Župni zbor sv. Terezije Male “Nebeske ruže” Ledinac

Sanja Boban

FRAMA Drinovci

Lucija Zovko

Župni zbor sv. Mihovila Arkanđela Drinovci

Na kraju su svi sudionici i svi nazočni u crkvi zajedno otpjevali “U se vrime godišća”, a Lucija Zovko je predvodila “Sretan ti Božić narode moj”. Doista fotografije s koncerta će reći puno više od riječi, a čitav ovaj događaj su uživo prenosili pojedini portali. Snimku cijelog koncerta će svi oni koji nisu uspjeli ući u crkvu, i svi oni koje će ovaj prilog podsjetiti što su sve propustili, moći vidjeti na sam Božić na Našoj TV.

Na dobro nam došao Božić i Sveto porođenje Isusovo!