Caritas Mostar obilježio Dan starijih u Čapljini

ČAPLJINA – Povodom Međunarodnoga dana starijih osoba Caritasov dom za stare i iznemogle osobe s hospicijem “Betanija” u Čapljini danas je organizirao susret sa starijim osobama. Za ovogodišnji slogan Dana starijih organizator je posudio riječi iz poslanice apostola Pavla Galaćanima: “Nosite bremena jedni drugih i tako ćete ispuniti zakon Kristov”.

Program je započeo svetom Misom koju je u župnom molitvenom prostoru “Sv. Franjo Asiški” predvodio župnik župe Presvetoga Srca Isusova iz Čeljeva don Tomislav Ljuban uz koncelebraciju mons. Tome Kneževića, ravnatelja Caritasa BiH, don Ante Komadine, ravnatelja Caritasa Mostar, te don Ive Šutala, župnika župe i svetišta Presvetoga Srca Isusova iz Studenaca. Pod Misom je pjevao vokalno-instrumentalni ansambl “Gloria” iz župe Čeljevo.

Predvoditelj misnoga slavlja u propovijedi nije isticao negativnosti koje donosi treće životno doba, nego je naglasio kako upravo u jeseni naših života često dobivamo priliku za susret s Bogom. “Često u svome poletu, u svojoj životnoj snazi čovjek može izgubiti dušu jer ne misli na kraj svoga života, ne misli na svoju dob u koju će doći i ne misli na sud pred vječnim sucem pred kojim će se naći kada bude Božja volja. Možemo reći da je samo po sebi dovoljno da čovjek dođe u starosnu dob. Nije. Čovjek u svojoj starosnoj dobi može na poseban način upoznati Boga, Božju milost, dobrotu i ljubav”, istaknuo je don Tomislav Ljuban.

Nakon misnoga slavlja goste je pozdravio ravnatelj Caritasa Mostar dr. don Ante Komadina, a potom je u uslijedio zabavni program u kojem su nastupili HKUD “Zora” – Struge-Gorica, dječji vrtić “Betlehem” – Gabela Polje, te Marija Kasalo i Antonio Šimić, učenici Osnovne Škole “Lipanjske zore” Višići – područni odjel Domanovići. Korisnici doma “Betanija” kao i njihovi gosti uživali su bogatom programu, od pjesme, recitala pa sve do plesa. Poseban pljesak dobili su korisnici doma “Betanija” koji su izveli pjesmu Ima jedna duga cesta.

U Caritasu hercegovačkih biskupija obilježavanjem Dana starijih nastoje skrenuti pozornost šire zajednice na poteškoće s kojima se susreće starija populacija, ali i na prednosti koje sa sobom donosi treća životna dob.