Divin dan na Kedžari

Foto: KTA

DOLJANI – U nedjelju, 3. srpnja 2016., na Vran planini proslavljen je Divin dan. U organizaciji župe sv. Ilije Proroka Doljani, program obilježavanja Divina dana započeo je u subotu, 2. srpnja Misom uočnicom koju je u večernjim satima na Kedžari predvodio i pod njom propovijedao fra Andrija Jozić, župnik župe Doljani.

Na sam dan proslave, središnjem euharistijskom slavlju u prijepodnevnim satima prethodile su pučke pobožnosti – obavljanje zavjeta, u molitvi obilazak Divina groba i spomen-kipa. Isto tako vjernici odnosno hodočasnici imali su priliku i za svetu ispovijed.

Prije početka svete Mise, etno skupina “Čuvarice” otpjevale su pjesmu “Diva s Vrana”, a tekst Poruke Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Daria Pavlović.

Uza sudjelovanje nekoliko tisuća hodočasnika kako iz ramskoga kraja tako i drugih dijelova BiH, Republike Hrvatske i Hrvata katolika iz dijaspore, svečano euharistijsko slavlje uza suslavlje dvanaest svećenika, predslavio je ramski sin don Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Riječi dobrodošlice i zahvale okupljenim vjernicima izrekao je mjesni župnik fra Andrija.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uljepšala je već spomenuta etno skupina “Čuvarice” pod ravnanjem mr. gđe Biljane Glibo.

Poslije svečanoga euharistijskog slavlja uslijedila je podjela slatkiša najmlađima, čašica razgovora za starije te narodno veselje okupljenih hodočasnika.

Na proslavu Divina dana došli su rektori i prorektori većine hrvatskih sveučilišta na čelu s predsjednikom rektorskoga zbora te dvojicom pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Svakoga ljeta, točnije na prvu nedjelju poslije Petrova, tisuće hodočasnika iz Rame, BiH, Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžara, na Vran planini. Dio njih, a posebno mladi i pješači do ovoga mjesta kako bi obavili svoje zavjete i sudjelovali u slavlju Svete mise.

Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila je katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila. No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini. Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA