Izaslanstvo Caritasa Austrije posjetilo Caritas Mostar

MOSTAR – Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan u ponedjeljak, 19. rujna 2022., ugostio je izaslanstvo Caritasa Austrije, gđa Birgit Ertl-Köstler, gđa Gudrun Gusel i gosp. Matteo Putzolu. Predstavnike nacionalnog austrijskog Caritasa u socijalno-upravnoj zgradi Caritasa Mostar primio je ravnatelj don Željko Majić sa suradnicima.
Don Željko je, predstavljajući djelovanje biskupijskoga Caritasa, koji ove godine puni 40 godina institucionalnoga rada, naglasio kako se Caritas Mostar razvio u karitativno-socijalnu ustanovu koja zapošljava 130 djelatnika: “Mi na području dviju biskupija skrbimo o 600 osoba kroz projekt Kućne skrbi dok preko projekta Jelo na kotačima mjesečno podijelimo 1.200 obroka”.  Ravnatelj don Željko ponovno je istaknuo kako BiH nije funkcionalna država pa samim time ni Caritas, a što je primjer u razvijenim zapadnim zemljama poput Austrije, nema sustavnu podršku. Ravnatelj Caritasa je goste upoznao s novim projektom – izgradnjom Centra za demenciju u Grudama, a koji je nedavno u Briselu predstavio i europskom povjereniku za IPA III programe.
Gđa Birgit Ertl-Köstler kazala je kako je kontinuirana suradnja Caritasa Mostar i partnera, Caritasa Linz polučila odlične rezultate, a zahvaljujući radu Caritasa ovo područje je i dalje u fokusu dobročinitelja u Austriji.
Don Željko je na kraju susreta partnerima iz Austrije predstavio projekt župe Trebinje “Regulacija izvorske vode – Izvor Budaj u Grebcima” čime bi se osigurala pitka i tehnička voda vjernicima sela Grepci. U nadi kako će imati sluha i za ovaj projekt, don Željko je zahvalio na svesrdnoj pomoći te ih je informirao kako su svi Caritasovi donatori pa samim time i prijatelji iz Austrije, u svakodnevnim molitvama karitativnih djelatnika biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.
Inače, ovaj susret je upriličen u sklopu višednevnog posjeta nacionalnim i biskupijskim Caritasima u BiH, a gosti iz Austrije su posjetili i Caritasove ustanove “Svetu Obitelj” i “Nazaret” u Mostaru te “Betaniju” i “Betlehem” u Čapljini.

Izvor: Crkva na kamenu