Krist Kralj u “Svetoj Obitelji”

Foto: http://www.md-tm.ba

MOSTAR – Voditeljica Caritasova Rehabilitacijskog centra “Sveta Obitelj”, s. Krunoslava Adžamić, u dogovoru s biskupom Ratkom, pripremila je sve za svetu Misu u 11 sati za svetkovinu Krista Kralja, 26. studenoga 2017. 

U Centru borave osobe koje ne mogu samostalno hodati, jesti, odijevati se; osobe s posebnim potrebama čiji je život nezamisliv bez pomoći drugih ljudi. Među njima su u posebnoj sobi trenutačno i dva svećenika, don Nedjeljko i don Slavko, koji su se priključili koncelebraciji s biskupom.

Centar vode sestre služavke Maloga Isusa – Sarajevske provincije – koje je prije 127 godina osnovao u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler, sluga Božji.

Sestre su s djelatnicama okupile u prostoriji bolesnike, njih 12 koliko ih je pribivalo svetoj Misi, a oni koji nisu mogli ni doći ni biti doveženi u “crkvu”, ostali su u svojim sobama slušajući pjesme sestara Stane i Ane i predvoditeljeve riječi. Sestre su preuzele i misna čitanja. Biskup je sv. Misu prikazao za sve štićenike i djelatnike u Rehabilitacijskom centru.

Propovjednik je govorio o dva Isusova dolaska na ovaj svijet.

Za prvi dolazak, koji se dogodio u Betlehemu, znali su samo neki: osim Djevice Marije, i sv. Josip, svećenik Zaharija i supruga mu Elizabeta, doskora stari Šimun i stara Ana u Hramu. Znali su i pastiri, priprosti, čistih srdaca, kojima je anđeo rekao da im se rodio Spasitelj. Oni dođoše, pokloniše se, darove Malomu donesoše. Isto tako tijekom vremena doznali su mudraci s Istoka, koji su vidjeli čudnu zvijezdu, koja ih je dovela do Betlehema. Ovo je, dakle, prvi dolazak. Betlehemćani ga ne prepoznaše i ne primiše, a Herod posla dželate da ga ubiju. Ali Sveta Obitelj već je na putu u Egipat.

drugi je Isusov dolazak pred nama. Svi ćemo stati pred sudište Kralja vjekovječnoga. On će sav svijet razdijeliti: Blagoslovljene na desno, u život vječni. Proklete na lijevo, u osudu vječnu. Kao pastir kada luči ovce od jaraca. Sve ovisi o tome kako smo se ponašali na ovome svijetu, prema bližnjima, prema potrebnima, prema onima s posebnim potrebama. Kao što Papa pohađa države i navješćuje Evanđelje, kao što onaj misionar obilazi prostore da okupi vjernike, tako i ti stječeš svoje spasenje ovdje u ovom Centru na prostoru od spavaonice do blagovaonice.

Nakon propovijedi ministrant Slavko, štićenik ovoga doma, iz knjige Sveopće molitve vjernika radosno je pročitao prošnje Kralju Kraljeva koji nas jedini može spasiti.

Sv. Pričest podijeljena je i po sobama onima koji su željeli.

Neka Gospodin pomogne svima da ga spoznamo, ljubimo, da mu vjerno služimo i tako u nebo dođemo!

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.md-tm.ba