Kristov put je put sigurnosti

Foto: http://www.zupa-krusevo.org/

KRUŠEVO – U župi sv. Ilije Proroka u Kruševu 7. svibnja na misnom slavlju u 16 sati sakrament svete Potvrde primilo je 23 krizmanika. Misno slavlje predvodio je i krizmanicima podijelio sakrament biskup Ratko Perić. U koncelebraciji su bili: fra Dario Dodig (broćanski dekan i čerinski župnik), don Đuro Bender (gradinski župnik), don Niko Luburić (zborovođa katedralnih zborova u Mostaru), don Josip Čule (katedralni kapelan), don Marin Skender (biskupov tajnik) i župnik don Ljubo Planinić. Ministriralo je više a biblijska čitanja čitali su krizmanici Josip Pušić i Matea Čule. Misno slavlje pjesmom su pratili zborovi mladih: Horeb i Fontes. Svirali su: tamburaški sastav Brist te Kristina Šetka i Karlo Milićević na orguljicama.

Pripremu za krizmu od rujna 2015. pripremali su Anamarija Čule i don Ljubo Planinić. Anamarija je pripremala Prvi srednje, a don Ljubo osmaše. Krizmanički ispit položili su krizmanici 6. travnja 2016. kod don Željka Majića generalnog vikara biskupije.

O Božiću 2015. određeno je da će krizma u Kruševu bit u subotu 7. svibnja 2016. u poslijepodnevnim satima. U ovaj dan biskup je imao krizmu u Stocu u 11 sati, a u Kruševu u 16 sati. Osvanulo je lijepo vrijeme i tako je potrajalo se do Mise i krizme. Za vrijeme Mise i krizme okrenula je kiša i padala dugo u noć.

U pripremi krizmanika ako bude lijepo vrijeme, dogovoreno je da se svećenici i biskup pripreme za Misu i krizmu u župnoj dvorani, krizmanici poredaju ispred dvorane. Tišina, mir, sabranost, procesionalni iskorak je krenuo prema oltaru, narod u crkvi okrenut prema procesiji, pjevači na koru pjevaju pjesmu posvećenu Mariji… svečano i lijepo.

Običaj je da na početku krizme pozdrave izraze krizmanici i župnik. Za ovogodišnji krizmanički pozdrav odlučili smo se za Stipu Gabrića, Stanislava Pucu i Anu Bevanda.

Biskup Ratko u propovijedi govorio je o Leopoldu Bogdanu Mandiću. Nalazimo se u “njegovu” mjesecu, a uvijek je ugodno slušati životopise pojedinih osoba, posebno onih koji privlače. Krizmanicima a i svima prisutnima stavio je ovoga sveca kao uzora u kršćanskome životu poželjevši da svi budemo odani Bogu, narodu i svojemu zvanju kao što to bijaše Leopold Bogdan Mandić.

Poslije propovijedi slijedila je krizma te je jedan po jedan krizmanik s kumovima prilazio oltaru pobožno i sabrano odgovarajući na Biskupove riječi: Primi pečat dara Duha Svetoga.

Misno slavlje slijedilo je uobičajenim slijedom sve do kraja. Prije blagoslova župnik je zahvalio svima na prisutnosti, krizmanicima na dobroj pripremi, pjevačima i sviračima na ugodnom pjevanju.

Dao dobri Bog da ovi krizmanici odrastu u znaku sedam darova Duha Svetoga, da ni jedan od njih ne primi ni jedan dar “zloga duha” koje nazivamo Sedam glavnih grijeha, nego da budu uvijek i čvrsto na putu Krista – sigurnosti.

 

Izvor: Crkva na kamenu/www.zupa-krusevo.org