Krizmanici, glasno izgovarajte “Vjerujem”!

Foto: Cnak

RAKITNO – U ovoj proljetno-ljetnoj sezoni dijeljenja sakramenta sv. krizme u Hercegovini ova je u Rakitnu, u subotu 25. lipnja, bila pretposljednja. Posljednja je predviđena u Neumu svršetkom kolovoza. Biskupa Ratka pozdravila je jedna krizmanica tradicionalnom recitacijom pjesme napamet kako se nekada dočekivalo biskupa i uručila mu buket cvijeća. A jedan je krizmanik pročitao sastavljen pozdrav u ime četrdeset i jednoga krizmanika i krizmanice iz osmoga osnovne i iz prvoga srednje škole. Priključile su se i dvije sestre iz druge župe. U Rakitnu je sv. potvrda svake druge godine. Biskup je zahvalio krizmaničkim predstavnicima i obećao, kako su i željeli, moliti se za njih da rastu u mudrosti, dobi i milosti. Župnik fra Marinko Leko, koji već petu godinu vodi Rakitno u Posuškom dekanatu, prikazao je župu kao onu koja je tako duhovno čvrsta kao što je i fizički zdravstveno stabilna na ovom čistom zraku, ali onima, pogotovo mlađima i fakultetski obrazovanima, ne mogu se dati uvjeti života u ovim stranama, pa odlaze za boljim obećanjima.

Biskup je najprije zazvao obilje Božje milosne rose na cijelu župu koja je jučer proslavila svoga zaštitnika a župna crkva svoga naslovnika, sv. Ivana Krstitelja. Među krizmanicima bilo je najviše onih koji nose ime Ivan ili Ivana.

U koncelebraciji su uz biskupa i župnika sudjelovali dekan i župnik posuški fra Mladen Vukšić, sutinski don Slaven Ćorić, vinjanski don Jozo Blažević i tajnik don Marin. Kasnije je došao izraziti čestitke župniku i župi fra Ivan Kvesić iz Veljaka.

Župni zbor predvodio je nepromjenljive pjevne dijelove sv. Mise, a jedna je mlada pjevačica iz zbora pjevala himan Gloriju, dok je sav zbor s vjernicima ponavljao refren “Slava Bogu na visini, a mir ljudima dobre volje na nizini.” Čitanja i molitve vjernika povjerene su krizmanicima. Evanđelje današnjega dana – Matejeva verzija susreta kafarnaumskoga stotnika s Isusom: 8,5-13 – pročitao je fra Mladen.

U homiliji biskup je govorio o rimskom stotniku, poganinu, koji se pokazao duboko poštenim i humanim čovjekom u Kafarnaumu, glavnom gradu Galileje. Jednako ga možemo uvrstiti među izvrsne Isusove sugovornike kao i među one koji su na osobit način bili dionici Isusove čudesne moći, jer je Gospodin na temelju njegove vjere izliječio njegova slugu koji je ležao „kod kuće uzet, u strašnim mukama“. Ovo je jedan od onih divnih primjera u kojima Isus pokazuje da Bogu odgovara vjera pojedinih osoba koje se zauzimaju za druge osobe, za svoje bližnje:

– ona četvorica seljana donijela jednoga čovjeka Isusu da ga izliječi, a Isus „vidjevši njihovu vjeru, reče uzetomu“ (Mk 2,5);

– ona majka Sirofeničanka, poganka, moli-kumi Isusa da joj ozdravi bolesnu kćer. Isus pohvali vjeru te žene a odstrani bolest njezine kćeri (Mt 15,28);

– onaj otac doveo svoga sina apostolima i Isusu da ga izliječe, ali ga apostoli ne mogoše izliječiti. Zato Isus pita oca ima li vjere. A on odgovara: „Vjerujem! Pomozi mojoj nevjeri!“ Pa i na temelju takve izmoljene vjere Isus mu ozdravlja sina od teške bolesti (Mk 9,24).

„Krizmanici i krizmanice, i umjesto vas vaši su roditelji i kumovi prije 15-16 godina, s vama u naručju, stajali pred ovim oltarom i odgovarali na svećenikove upite o krštenju, o vjeri u Boga, o odricanju od đavla i njegova zavođenja. Vi niste tada mogli govoriti. Roditelji su svojom vjerom govorili umjesto vas i željeli da vam Bog dadne istu vjeru, iste milosti kao što je i njima dao. I Bog vam je to udijelio. To ste pokazali sve do sada: moleći se u svojim obiteljima, pohađajući crkvu kao djeca, idući na župni vjeronauk, pristupajući prvoj sv. ispovijedi, primajući prvu sv. Pričest i evo, danas, uzrasli ste da pripremljeno i svjesno primite sedam darova Duha Svetoga: mudrost, razum, znanje i savjet za umnu stranu svoga života, a jakost, pobožnost i bogobojaznost za ćudorednu stranu. Danas ćete vi osobno izraziti vjeru u Boga, a ne roditelji i kumovi umjesto vas. Oni će se danas moliti za vas, osobito kada čuju vaše ime, preporučit će vas Duhu Svetomu da s njime čitava života prijateljujete i od njega prave savjete primate.“

U činu sv. krizme župnik je čitao krizmanička imena, don Joko je pazio da se sve odvija uredno i pobožno, tajnik je držao sveto ulje i mikrofon pred ustima krizmanika tako da svi u crkvi mogu pratiti razgovor krizmatelja i krizmanika.

Budući da je stalan i trajan običaj da se i krizmanici, roditelji, i kumovi ispovjede dan-dva prije, svi su mogli pristupiti svetoj Pričesti.

Prije misnoga blagoslova župnik je zahvalio Bogu i svima koji su pridonijeli svečanosti ove sv. Mise i sv. krizme. Biskup je zazvao na sve nazočne kao i na cijelu župu blagoslov Duha Svetoga.

Poslije sv. Mise zajednička fotografija kao podsjećaj na ovaj dan koji nam učini Gospodin.

Župnik je biskupa, s kojim se poznaje sa studija iz Rima s početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća, i svećenike iz okolnih župa časno ugostio u svojoj župnoj kući. Neka i njega Bog obdari svojim obilnim darovima zdravlja i veselja!

*****

Župnik fra Marinko dostavio je na Ordinarijat za 2015. godinu ove statističke podatke o župi Rakitno: vjernika 1.319; sprovoda: 12; vjenčanja: 12; prvopričesnika: 12; krštenja: 21.

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM