Krizmanici, rastite u svetosti!

Foto: Grude online

TIHALJINA – Fra Branimir Musa župnik u Tihaljini i ujedno grudski dekan s biskupom Ratkom Perićem dogovorio se da sveta krizma za 51 kandidata i kandidaticu iz osmoga osnovne i prva dva razreda srednje škole bude u subotu, 22. travnja 2017., u 16 sati. Već pola sata prije toga krizmanici su se našli na crkvenom dvorištu odakle su processionaliter pošli u crkvu u prve klupe koje su za njih određene. S njima su i kumovi i kume prema rodu i broju. Prostrana crkva bila je popunjena Božjim narodom. U koncelebraciji još su i susjedni župnici fra Tomislav Jelić iz Ružića, fra Josip Mioč iz Drinovaca, don Stjepan Ravlić iz Raskrižja. Tajnik je biskupov don Marin, odgovoran za župu Grude, ravnao ceremonijama.

Neizostavan krizmenički mladenački pozdrav u ime pripravnika za sv. potvrdu, pun plemenitih želja i dobrohotnih obećanja, i župnikova srdačna dobrodošlica u ime cijele župe.

Biskup zahvaljuje za darovano mu proljetno cvijeće i predaje da se stavi pred Gospin oltar. Crkva je posvećena prije tri godine uoči svetkovine Bezgrješnoga Začeća Marijina. Bezgrješna je naslovnica crkve i zaštitnica župe. Ova bi župa trebala biti sva “bezgrješna”, u kojoj župljani, uz pomoć sakramenata, svjesno i odvažno napreduju u svetosti kršćanskoga života, ističe uvodno biskup. Krizmanici primaju darove Duha Božjega od kojih jedni – mudrost, razbor, znanje i savjet – podržavaju onu razumsku čovjekovu stranu, a drugi – jakost, pobožnost i bogobojaznost – osnažuju karakternu stranu kršćaninovu. A sve u vjerničkoj suradnji s Duhom Svetim. Kako se osjećaš, krizmanice, ako izgubiš pozlaćeni lančić, narukvicu, dar koji od kume primaš za sv. potvrdu? A kolika je tek šteta kada izgubiš dar mudra djelovanja, razborita prosuđivanja, poslušna primanja savjeta?

Krizmanicima su povjerena misna čitanja kao i molitve vjernika s mikrofona.

Biskup se u homiliji držao dnevnoga evanđeoskog teksta po sv. Marku (16,9-15). Opširnije je govorio o sv. Mariji Magdaleni, prvoj vjesnici Isusa uskrsloga. Marija iz galilejske Magdale u Evanđeljima se spominje desetak puta. Više se puta navodi da je Isus iz nje istjerao sedam zloduha (Mk 16,9; Lk 8,2). Stoga stoji činjenica da nije bila daleko od đavolskoga grijeha, iako se nigdje ne predstavlja izričito kao “javna grješnica”. Jer gdje je đavao, tu je grijeh. Gdje je Bog, tu je prava ljubav! Vjerno je slijedila Isusa od Galileje do Kalvarije i u vrijeme Kristova uskrsnuća. Prvi svjedok susreta i razgovora s Kristom uskrslim. Magdalena je bila žena tamne prošlosti ali kao obraćenica – žena svijetle budućnosti. Papa Franjo prošle je godine njezin liturgijski spomendan uzdigao na razinu blagdana, koji se slavi 22. srpnja. Iako se sasvim razložno pretpostavlja da se Isus prvo ukazao svojoj majci Mariji, što su evanđelisti izostavili spomenuti kao nešto sasvim razumljivo, u Evanđeljima čitamo da se Uskrsli javno prvi put ukazao upravo Magdaleni, koja nije časa časila da to prenese apostolima. Našla se u mukama kada je vidjela da joj apostoli ne vjeruju, nego zbijaju šale s njezinim “ukazanjima”. Učenici sklerotična srca popustit će u čvrstoj nevjeri samo pred Isusom i njegovim ozbiljnim prijekorom zbog njihove nevjere. Ali kada se uvjere, onda ne propuštaju i vjerovati i vjeru drugima prenositi.

Pjevao je za vrijeme svete Mise zbor mladih s Humca pod vodstvom fra Marina Karačića, župnoga vikara humačkoga.

Na odlasku biskup je sa župnikom pozdravio sestre franjevke u susjednom samostanu. Zahvalio na njihovu radu i svjedočenju u župi. Zahvalio župniku na njegovu pastoralnom djelovanju, napose na pripremi sv. krizme i na bratskom gostoljublju.

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM