Kršćanska obitelj dnevno moli…

Foto: Cnak

MOSTAR – Na mostarskom Bijelom Brijegu, dekretom br. 1256/2011., od 7. listopada iste godine, biskup Ratko Perić, na području katedralne župe, osnovao je novu župu koju je stavio pod nebesku zaštitu sv. Tome apostola. S time je, u želji da se što ravnomjernije rasporedi pastoralna skrb za vjernike grada Mostara, porastao broj župa na sedam, broj biblijske punine. Vjernici grada Mostara, gledajući naslovnike – titulare crkava i zaštitnike župa, vole reći da je grad Mostar mali Jeruzalem. Uz najstariju župu Sv. Petra i Pavla tu je i katedralna župa posvećena Mariji Majci Crkve i Kraljici neba i zemlje. Zatim četiri četvorici evanđelista: Sv. Ivanu u Centru, Sv. Mateju na Rudniku, Sv. Marku u Cimu i Sv. Luki u Ilićima. Zbog svoga geografskoga položaja, vjernici župe na Bijelom Brijegu ponosni su što im brežuljak sliči jeruzalemskom Sionu.

Na VI. vazmenu nedjelju, biskup je Ratko slavio sveto misno i krizmeno slavlje u župi Sv. Petra i Pavla, a Generalnoga je vikara poslao u najmlađu župu Sv. Tome na Bijelome Brijegu.

U preuređenu prostoru, uz koji niče nova crkva, okupila se župna zajednica na Euharistijsku žrtvu i molitvu za 31 krizmanika i krizmanicu; da se Duh Sveti u svom sedmerostrukom daru u njima nastani te im misli, riječi, djela i korake upravi putom spasa.

Na početku sv. Mise pozdrav krizmanika i župnika don Krešimira Puljića. Krizmanica:

“Dragi don Željko, generalni vikaru naše biskupije!

S radošću Vam upućujem pozdrav i dobrodošlicu u ime svih krizmanika i vjernika župe sv. Tome Apostola. Pred Vama danas stoji 31 krizmanik koji s radošću iščekuju darove Duha Svetoga koji će nam dati novu snagu i poticaj da u ljubavi, dobroti i vjernosti budemo uvijek spremni dati odgovor svakomu koji od nas zatraži obrazloženje nade koja je u nama.

Velečasni don Željko, mi smo krizmanici još premladi da bismo naslutili sve kušnje i izazove koje će život pred nas staviti. Svi mi čeznemo za puninom života i za zdravom slobodom. Ali kako prepoznati pravi život i pravu slobodu uz toliko lažnih ponuda koje nose masku slobode? Pred nama je život pun napasti i kušnji, a mi, svjesni svojih slabosti i svojih ograničenja, tražimo preko Vas, okrjepu Duha Svetoga; da on u srca naša razlije ljubav svoju po kojoj se jedino možemo ostvariti i izrasti u zrele ljude i svjedoke vjere.

Hvala Vam što ste pohodili nas i našu župu. Ugodno se osjećajte među nama krizmanicima i vjernicima Bijeloga Brijega. Prenesite naše iskrene pozdrave biskupu Ratku. Molit ćemo danas za vas obojicu da vas Duh Sveti vodi u vašoj službi i poslanju.”

Buketom cvijeća, koji su krizmanici u znak dobrodošlice pripremili predvoditelju, okitili su kip Blažene Gospe, naše nebeske Majke u milosti.

Misna čitanja VI. vazmene nedjelje pročitali su i molitvene zazive izrekli sami krizmanici. Posluživali su domaći ministranti, a dvije djevojke pjesmom i sviranjem predvodile liturgijsko pjevanje.

U propovijedi predvoditelj, uz javnu pohvalu krizmanicima zbog pokazana znanja u ispitu, posebno zbog molitvena života, osvrnuo se na “krizmenički ispit” koji srednjoškolci polažu i kojim duhom dišu njihove obitelji. Gdje dijete zna potrebite i od Crkve propisane svagdanje molitve, znači da se u toj obitelji moli. Gdje to izostane, znači da obitelj ne moli! Pozvao je roditelje na obiteljsku molitvu: “Kršćanska obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi sv. Misu”. Obraćajući se krizmanicima rekao im je kako Ljubav na koju ih Isus poziva nije samo neki emocionalni izričaj nego ispunjenje zapovijedi: “Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati” (Iv 14,15). Isus Ljubav i Zapovijedi stavlja u istu ravan. U ispunjenju Zapovijedi očitovat će se Ljubav Božja u njima i po njima. U toj Ljubavi i Duh Oca i Sina, kojega u sakramentu potvrde u punini darova primaju, u njima će se očitovati.

Nakon misnoga blagoslova i zajedničkoga fotografiranja, zajedništvo je nastavljeno po obiteljima. A župnik je pripremio okrjepu na koju se priključilo još sedam mostarskih svećenika nakon nedjeljnih liturgijskih i pastoralnih obveza u vlastitim župama.

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM