Mlada nedjelja u Deževicama

DEŽEVICE – Sunčanog i prohladnog proljetnoga jutra, drugog dana u mjesecu travnju veliko mnoštvo vjernika Lepeničke doline, sarajevskog, lašvanskog i uskopaljskog kraja te hodočasnika iz Lijepe naše slilo se u svetište sv. Jakova Markijskog u župu Gospe Snježne u Deževice.

Na početku svete Mise, koja je počela u 11 sati, župnik don Marin Marić srdačno je pozdravio sve hodočasnike te ih pozvao na pomirenje s Bogom. Svetoj Misi nazočilo je nešto više od tristotinjak vjernika koji su napunili župnu crkvu, a nekoliko njih je iz župnoga dvorišta sudjelovalo u misnome slavlju. Kako bi Euharistija bila što svečanija, pobrinuo se student teologije Nikola Nikolić koji je svirao i animirao vjernike u pjevanju.

Velečasni Marin je govorio o potrebi vlastitoga ispita vjere te o tome kako bi mi kao vjernici reagirali da nam je Isus poput Marte i Marije učinio čudo. U nastavku svoje propovijedi don Marin je poučen vlastitim primjerom sve vjernike pozvao na vlastiti ispit vjere i vjernosti prema Bogu, njegovoj čudesnoj moći te njegovim čudesima koja su svakodnevno prisutna u našim životima. Na kraju propovjedi župnik se osvrnuo na odlazak katolika iz ovih krajeva te pozvao da zajedničku molitvu i post za opstanak i ostanak našega naroda.

Prije samoga blagoslova Josip Domazet iz Nove Bile, član Udruge Milosrdno srce iznio je svoje svjedočanstvo u borbi koju je imao s ovisnošću kocke. Govorio je kako mu je iz ove perspektive, kada pogleda unatrag, u najmanju ruku smiješno s čime je imao posla. Naime, kocka ga je odvela u tom pravcu da je zanemarivao potrebe drugih, da nije vidio vlastiti grijeh i ni s kim nije želio podijeliti svoj stid o ovisnošću. Naposljetku je završio u komuni u Međugorju gdje je, kako sam kaže, naučio slušati i živjeti život zajedno s Kristom.

Potaknuti lijepom propovjedi i životnim iskustvom vjernici su se s Božjim blagoslovom razišli svojim domovima.

Nikola Nikolić