Ne idi u samostan za živu glavu…

Foto: tomislavcity.com

TOMISLAVGRAD – Duvanjska župa sv. Mihovila Arkanđela. Uočnica Duha Svetoga, 3. lipnja 2017., zakazana sveta krizma u 10.00 sati, kao i svaki put do sada. Stotinu i šestero kandidata u bijelo obučenih: 65 krizmanica, 41 krizmanik. Prava četa postrojena pred župnom crkvom sv. Nikole Tavelića zajedno s isto toliko kumova i kuma. Pripravnike je poučavao u vjerskim istinama za sv. potvrdu župnik, od prošle godine, fra Slaven Brekalo, OFM. Ulaze u crkvu pobožno, ne stide se sklopiti ruke u znak ponizne molitve pred Bogom. Sve uz divne zvukove orgulja i tihu pratnju župnoga zbora s latinskim Veni, Sancte Spiritus; Veni, Sancte Spiritus – Dođi, Duše Presveti! Pred oltarom pozdravljaju krizmanik i krizmanica u ime kolega srednjoškolaca prvoga razreda. I župnik pozdravlja i poziva biskupa Ratka da započne svečano misno i krizmeno slavlje. U koncelebraciji su župnik, dekan fra Vinko, dugogodišnji duvanjski župnik i dekan fra Gabrijel, don Blaž iz Grabovice, don Ivan iz Prisoja i drugi svećenici iz samostana. U sakristiji poslužuje s. Branka; i ona je nekada kao krizmanica dala biskupu cvijeće, diplomirala na Teološkom institutu u Mostaru 2010., magistrirala iz moralne teologije na rimskoj Akademiji Alfonzijani prošle godine. Danas piše članke na portalu Crkve na kamenu. S blagoslovom Božjim.

Kyrie, Gloria, Sanctus i Agnus kao iz nezaboravljivih dana kada je sv. Misa na latinskom ispunjavala crkve nekom dojmljivom mističnošću i ushitom. Osjeća se i srcem, a ne samo razumom, jer i srce ima svoje razloge koje razum ne razumije.

Biskup se u propovijedi ograničava samo na prva tri dara Duha Svetoga: mudrost, razbor, savjet.

To se ujedno može povezati s prvim trima Božjim zapovijedima. Prva, po mudrosti spoznajemo Boga da jest, da nas je stvorio, da se brine za nas i da će nas jednom suditi na svome Sudu, a po Objavi spoznajemo ga kudikamo više. Mudrost ti kaže: Boga poštuj!

Druga, po razboru izgovaramo molitve i zahvale Bogu za njegova dobročinstva i pomoć, a, poštujući ovu zapovijed, čuvamo se da ga ne uvrijedimo ni mišlju ni riječju, pogotovo ne činom. Razbor ti kaže: Bog ne psuj!

Opslužujemo Treću Božju zapovijed slavljenjem nedjelje slušajući kao djeca savjet svojih roditelja da pođemo u crkvu, a u crkvi slušajući savjete iz Svetoga Pisma u propovijedi misnikovoj. Dar ti savjeta kaže: Boga slavi svaki dan, a osobito nedjeljnom svetom Misom!

Odreknuće od sotone i njegova kraljevstva i njegovih legija. Prionuće uz vjeru u Boga Oca, i Sina njegova, i Duha njihova, u svetu Crkvu Katoličku.

Prvi su muški na redu za sv. krizmu. Jasno odgovaraju na mikrofon da ih roditelji čuju i za njih mole Duha Božjega da ih On po ravnu putu vodi. Je li ti kada palo na pamet da pođeš u samostan da postaneš časna sestra, pita biskup jednu krizmanicu. „Nije nikada“, odgovara otvoreno i iskreno. A da ti se brat javi u sjemenište ili sestra u samostan, što bi ti na to? „Ja bih rekla: Neka idu kako osjećaju u duši!“ Tako je! Ne idi u samostan za živu glavu ako nisi pozvana! A ako si pozvana, odazovi se i protiv volje svojih roditelja! Bog je jači od roditelja!

Nakon završna blagoslova župnik je sve potvrđenike izveo pred crkvu da ostane koja fotouspomena na ovu generaciju krizmanika 2017. Gvardijan fra Sretan počastio je biskupa i sve koncelebrante i samostance u blagovaonici. Biskup je zahvalio sestrama franjevkama za njihov nesebičan rad u pastoralnom životu u župi. Sretan i radostan dan!

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM