Nedjelja Dobrog Pastira

Foto: www.zupapotoci.ba

POTOCI – Četvrta vazmena nedjelja, koju zovemo i Nedjelja Dobrog Pastira, svake godine nam nudi jedan ulomak iz 10. poglavlja Ivanova evanđelja u kojemu se Isus predstavlja kao dobri pastir.

Slika Boga kao dobrog pastira, koju Isus upotrebljava i primjenjuje na sebe, nije nova u Svetom Pismu. Već je Stari Zavjet, osobito u psalmima i u proročkim knjigama, predstavljao Boga kao dobrog pastira koji se brine za svoje stado. Ova Božja pastirska briga za svoj narod se u teškim vremenima, kroz koja je izabrani narod prolazio i zbog svojih loših vođa, u proročkim knjigama pretvorila u mesijansko obećanje da će Bog svome narodu, kao zamjenu za vođe naroda koji su se pokazali kao pohlepni plaćenici, poslati pastira po svom srcu. Predstavljajući se kao dobri pastir, Isus šalje nedvosmislenu poruku da je on onaj o kojemu su govorili proroci, da se u njemu dogodilo ostvarenje svih starozavjetnih mesijanskih očekivanja, da je on od Boga obećani pastir.

Četvrta vazmena nedjelja na poseban je način posvećena molitvi za duhovna zvanja. Pod pojmom “duhovna zvanja” redovito se misli na osobe koje u Crkvi obnašaju predvodničku (tj. pastirsku) službu: papu, biskupe, svećenike i đakone.

Moliti za duhovna zvanja u tom smislu veoma je bitno, budući da su svakoj zajednici vjernika potrebni iskreno posvećeni predvodnici koji, ostavljajući sve, čitav svoj život radikalno polažu u Krista. Međutim, pri tome se ne smije zaboraviti da je životni poziv svakoga kršćanina u sebi duhovno zvanje. To je iz slike Isusa Dobrog Pastira i njegova stada potpuno jasno. Ove nedjelje, 17. travnja, na poziv pape Franje, u svim crkvama Europe sva je milostinja namijenjena za pomoć Ukrajini, svima onima koji pate zbog posljedica rata.

Nedjelja Dobroga Pastira svečano je proslavljena u župi Presvetoga Srca Isusova u Potocima. Pod Misom u 9 sati župljani Mara i Ante Perić proslavili su zlatni pir, a na misnom slavlju u 11 sati bilo je krštenje male Sare Antunović koja je prvo dijete u obitelji Damira Antunovića i Gordane rođ. Soldo.

Sveto misno slavlje u 11 sati svojim lijepim pjevanjem uzveličale su sestarske novakinje i postulantice iz Bijeloga Polja te kandidatice iz Mostara.

Župnik je u propovijedi istaknuo značaj pastira – svećenika, pozvavši sve prisutne da dok molimo za nova svećenička zvanja, ne zaboravimo Bogu izreći i svoju zahvalnost za sve bjelopoljske župnike u 124 godine postojanja župe: fra Duju, fra Ladislava, fra Pašku, fra Alfonza, Fra Damjana, fra Marka, don Tadiju, don Andriju, don Cvitna, don Matu, don Petra i don Jakova.

Premda su živjeli u različitim povijesnim okolnostima, sve ih je resila silna ljubav i vjernost prema Bogu i povjerenom stadu.

Izvor: Crkva na kamenu/www.zupapotoci.ba