Posjet Vojnom groblju povodom Svih Svetih i Dušnoga dana

Foto: http://www.zupablagajbuna.ba

BLAGAJ/BUNA – Početkom mjeseca studenoga slavimo blagdane Svih Svetih i Dušnoga dana. Tada slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskoga života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje. Sjećamo se svojih dragih pokojnika te molimo za njihove duše. Tijekom ovih blagdana obilazimo groblja gdje su ukopani naši pokojnici, prisjećamo ih se, te molimo paleći svijeće i polažući cvijeće na njihove grobove.

Zna se da je naša povijest kao naroda, a i sama povijest ovih naših krajeva, bila veoma turbulentna. Mnogi naši su umrli, poginuli ili nestali a da mi sami ne znamo za njihova privremena počivališta.

U našoj okolici postoje također i mnoga mjesta, grobovi, u koje je netko nekada pokopan, ne znamo ili znamo njihova imena, a pokojne ne možemo povezati s njihovim obiteljima, odnosno njihove obitelji ne znaju za ova njihova počivališta.

U ovakvim situacijama, a povodom Svih Svetih i Dušnoga dana preostaje nam samo molitva za naše pokojne. Na taj način smo svi kršćanski povezani u zajedništvu bez obzira na povijesni trenutak, ideologiju ili nešto drugo.

Malo je poznato da na području župe Blagaj – Buna osim nama poznatih grobalja postoji i Vojno groblje. Lokacijski je smješteno na Bišću polju u neposrednoj blizini Energopetrolove benzinske crpke. Groblje se prostire na oko 13 dunuma, a podijeljeno je na dva dijela.

Jedan dio s kapelom je vjerojatno izgrađen za vrijeme Austro-Ugarske i u njemu su po svoj prilici pokopani vojnici kao i službenici koji su obavljali dužnosti u Mostaru.

Drugi dio s kapelom je novijega datuma, a u njemu su većinom pokapani vojnici i ostali za vrijeme i u vremenu Drugoga svjetskog rata.

Ove godine smo prvi put kao župa, a povodom Svih Svetih i Dušnoga dana posjetili ovo groblje te kršćanski imali molitvu za pokojne pokopane u ovome groblju.

Negdje netko već dugo godina moli za svoga pokojnika a da nije ni svjestan da se njegovi posmrtni ostaci nalaze upravo možda na ovome groblju. Na ovaj način smo u njihovo ime zapalili svijeću i posjetili grob njihovih najmilijih.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupablagajbuna.ba