Pravi savjet

Foto: http://zucapljina.blogspot.ba/fotografija iz arhiva

ČAPLJINA – U dogovoru sa župnikom don Ivanom Kordićem biskup je Ratko u nedjelju prije podne, 19. lipnja 2016., slavio sv. Misu u Pastoralnom centru u Čapljini i podijelio sakrament sv. krizme polaznicima osmoga razreda osnovne škole. Bilo ih je trideset i osmero, a priključilo ih se još troje odraslih.

Jedan je krizmanik svojim riječima, kako ih je smisleno složio, pozdravio biskupa u ime svojih vršnjaka, a jedna je krizmanica uručila simbol mladosti, buket cvijeća koji je stavljen pokraj oltara u čast Blaženoj Gospi. Župnik je pozdravio predvoditelja Misnoga slavlja i djelitelja sv. krizme u ime svoje i svoga suradnika don Dragana Filipovića te u ime cijele župe. Osam je djevojaka ugodno otpjevalo Pripjevni psalam i Aleluju prije Evanđelja.

U homiliji biskup je govorio o kratkom odlomku nedjeljnoga Evanđelja po sv. Luki (9,18-24). Isus je nekom zgodom izveo svoje učenike iz pučke vreve da se malo tjelesno odmore i duhovno osvježe. Našli su se čak izvan Palestine, u inozemstvu, u Dekapolu, današnjoj Siriji. Iz višednevnih duhovnih vježbi, koje je Isus držao apostolima, evanđelisti Luka i Matej donose nam samo dva pitanja koja im je Isus postavio i dva njihova odgovora.

Prvo: Što ljudi misli tko sam ja? – pita ih Gospodin. Jedni odgovaraju kako su čuli od naroda: da je on Ivan Krstitelj, drugi da je Jeremija, treći da je Ilija, svakako jedan od velikih proroka Staroga Zavjeta.

Drugo: A vi, što vi kažete tko sam ja? – pita Učitelj apostole osobno. Tu se prvi usmjelio odgovoriti apostol Petar ispovjedivši svoju vjere u Isusa kao Krista – Pomazanika – Mesiju Božjega. Isus mu je na to rekao da je dobro odgovorio. Ali je odmah dodao da taj pojam nije pučka mašta o Mesiji koji će bojovno doći na oblacima nebeskim i ratnički povesti narod protiv rimske vlasti i koji će učiniti da Židovi budu vodeći narod u svijetu. Ništa od toga! Naprotiv: Mesija – Pomazanik, Otkupitelj i Spasitelj, prema Božjemu planu mora proći križni put patnje, boli, mučeništva, smrti na Kalvariji raspet. Ali nije tu kraj. Poslije toga slijedi čudesno uskrsnuće od mrtvih. Ne tako da mu se duh vrati u tijelo pa opet oživi, kao što se dogodilo s mrtvim Lazarom u Betaniji, s preminulim mladićem u Nainu ili s onom tek umrlom djevojčicom u Kafarnaumu, nego cijelo će se tijelo Mesijino čudesno preobraziti, proslaviti i tako s dušom ostati vječno u nebeskoj slavi. To je prava istina i pravi savjet Isusov apostolima.

Prema Matejevu izvješću (16,13-23) tom je prigodom Isus rekao Petru da će Gospodin na njemu sagraditi Crkvu svoju, da je vrata paklena ne će nadvladati, da će njemu povjeriti ključeve Kraljevstva nebeskoga, i što god on, Petar, i njegovi nasljednici – “Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!” (Mt 28,20) – svežu ili razriješe na zemlji, bit će svezano ili razriješeno i na nebu. Petra će pratiti posebna snaga Duha Svetoga.

Biskup se osvrnuo i na bolnu situaciju u Čapljini, gdje su trojica svećenika, istjeranih iz Franjevačkoga reda zbog teškoga neposluha i suspendiranih od svakoga bogoslužja, nasilno zauzela župnu crkvu i župni ured vladajući se kao da su zakoniti. A njihov je put “slijepa ulica” jer nemaju nikakva ovlaštenja za svoje djelovanje u Crkvi niti ikomu polažu računa.

Pod Misom je pjevao župni zbor, ali pod sv. krizmom čuo se samo glas krizmatelja i pojedinačno krizmanika, koji – dostatno poučeni u vjeri – pristupaju sv. sakramentu primajući darove mudrosti, razbora, znanja i savjeta te jakosti, pobožnosti i bogobojaznosti.

*****

Župnik je za 2015. godinu dostavio na Ordinarijat ove podatke o čapljinskoj župi: vjernika oko 7.000; sprovoda: 2; vjenčanja: 7; prvopričesnika: 33; krštenja: 48; krizmanih: 88 (uključujući i one koji su valjano krizmani nakon što su suspendirani svećenici nevaljano bili izvršili krizmeni obred nad njima). Župnik primjećuje da se pastoralno stanje iz dana u dan poboljšava. Bogu hvala.

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM