Proslava 40. obljetnice svećeništva u Rotimlji

Dan uoči Petrovdana, 28. lipnja 2021., u sklopu duhovne trodnevnice povodom proslave zaštitnikâ župe Rotimlje sv. Petra i Pavla za vrijeme svete Mise kojoj je predsjedao biskup Petar Palić u koncelebraciji više svećenika, proslavili su svoju 40. obljetnicu misništva sljedeći svećenici dviju naših biskupija: rotimski župnik don Pero Pavlović, zatim don Krešo Puljić (Mostar – sv. Toma), don Ante Pavlović (Mostar, Studenci), benediktinac o. Jozo Milanović (Ćokovac), don Ivan Kordić (Ledinac), don Joko Blažević (Vinjani i Zagorje), don Božo Polić (Balingen), a don Vjekoslav Šaravanja je u Njemačkoj i don Ilija Petković u Kanadi, te nisu mogli doći na ovu svečanost, ali bili su u njihovim sjećanjima i molitvama. Biskup Petar, koji je zaređen na Petrovo prije 25 godina, održao je prigodnu propovijed svećenicima i vjernicima, a priredio je čin ispovijesti vjere i davanja obećanja četvorice biskupijskih đakona: don Ivana Aničića, don Tomislava Rajiča, don Vinka Nenadića i don Branimira Bevande sa svečanim potpisom na oltaru, pred Bogom, pred biskupom Petrom koji ih je zaredio za svećenike u mostarskoj katedrali na Petrovo skupa sa šestoricom franjevačkih kandidata. Ovaj čin u Rotimlji podsjetio je ove svećenike, a među njima posebno slavljenike 40. obljetnice svoga svećeničkoga djelovanja na sve to što su oni obavili do ređenja i poslije ređenja, a sve pod vidom obećanja posluha, življenja i djelovanja u svećeništvu Isusa Velikoga Svećenika povezano s Onim svećenikom koga je Isus postavio za Apostolskoga prvaka i svoga namjesnika u svojoj putujućoj i plovećoj Crkvi poput lađe na uzburkanu moru života.

Za vrijeme ove svete Mise pjevao je Župni zbor i to vrlo lijepo i Bogu na slavu, a na čast događaju proslave svećeničke obljetnice i pripreme đakona za ređenje. Ovi pjevači i puk znaju koja je uloga svećenika u Crkvi, odnosno njihovoj župi i svim župama Trebinjsko-mrkanske i Mostarsko-duvanjske biskupije, odnosno duma, kako se u Trebinjskoj biskupiji naziva svećenike.

Na početku je biskupa Petra pozdravio u ime svih prisutnih svećenika i vjernika župnik don Pero. Svi su mu slavljenici darovali ovim povodom svečanu bijelu misnicu. Župnik je na kraju Mise izrekao i zahvale u prvom redu Bogu i potom svima ostalima za ovu duhovnu obnovu uoči proslave zaštitnika ove župe, te ovo slavlje 40. obljetnice spomenutih svećenika. Poslije don Perine zahvale uslijedio je kratki govor slavljenika don Joke Blaževića. On je najprije rekao da je njihov đakonat prije 41 godinu uoči Bezgrješnog začeća obilježen mećavom, ledom, nevremenom, a svećeničko ređenje u novootvorenoj mostarskoj katedrali obasjano suncem i na Petrovo vrućinom i toplinom. Potom je izrekao za ovu prigodu ispjevanu pjesmu koja glasi:

 Na put smo pošli nadom potkovani,
ponijeli pečat i zavežljaj doma;
skupljali stada vukom potkradani,
prkoseć oluji, ne bojeć se groma.

 U jarmu Tvomu četrdeset ljeta
poklekli nismo reklamama Zloga;
predanje Tebi i poslušnost sveta
daruju puku ozdravljenja mnoga.

 Zahvala, Kriste, k Tebi stalno leti,
zahvala ova posebnog je žara;
još Duh nas nosi i zanos sveti,
širimo dalje radosti Oltara!

 Nakon ove prigodne pjesme, koja povezuje ondašnje i sadašnje vrijeme, kao i mnoge nevolje i mijene, ističući zanos i borbu za svete ideale sabite u Žrtvenik/Oltar ljubavi, života i smisla naveo je i imena svih svećenika koji su završili teološke studije u Sarajevu, a djelovali su u raznim službama svojih biskupija. Uz već spomenutih 9 svećenika dviju hercegovačkih biskupija, naveo je i one iz drugih biskupija: don Mate Križanac, don Ivo Božić, don Anto Perić, don Stipo Miloš, don Đuro Živković, zatim spomenuo je s molitvom + don Ljuša Ljazrija, + don Ivu Ćorušu i + don Božu Markotića, te suputnika i kolegu Iliju Žuljevića koji se bori s teškom bolešću. Ovdje posebno naglašavamo da je Jozo Milanović poslije svoje Mlade Mise u Stocu otišao u red benediktinaca na Ćokovac kod Zadra.

Po završetku ove svečane svete Mise uslijedilo je zajedništvo stola, riječi i pjesme.

Izvor: Crkva na kamenu