Proslava blagdana sv. Stjepana u Čerinu

Foto: www.facebook.com/Događajnica

ČERIN – U Čerinu je 3. kolovoza proslavljen blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, zaštitnika ove župe. Za proslavu župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju su predvodili fra Ljubo Kurtović, vlč. Ivan Filipović i dr. fra Slavko Topić. Također, u nedjelju je predstavljen CD Frame Čerin koji je snimljen povodom 20 godina postojanja Frame u ovoj župi. Uoči misnog slavlja upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod velebnog spomenika žrtvama minulih ratova iz župe Čerin.

Počast stradalima odali su načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Marin Radišić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marin Barbarić, dopredsjedatelj skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović, te Lidija Šarac i Vinko Luburić u ime udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Općine Čitluk.

Nakon procesije s kipom sv. Stjepana uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predvodio fra Danko Perutina.

U svojoj propovjedi fra Danko je naglasio:

– Pred nama sv. Stjepan stoji kao jedan od modela vjere, jedan od modela nove evangelizacije, jer ta evangelizacija i ta novost navještaja ne sastoji se u prvom redu od toga da mi izmišljamo neke nove tehnike ili metode, nova evangelizacija se sastoji u tome da dopustimo da nas Duh Sveti obnavlja i mijenja. Svatko od nas postaje sposoban nositi Krista drugim ljudima na djelotvoran način kad živi od Krista, kad se novost Evanđelja očituje u njegovu životu. Svatko od nas u sebi nosi čežnju, nosi želju da bude sretan, međutim industrija laži kojom smo okruženi, kako sam već nabrojao različita sredstva javnog komuniciranja nam pokazuju da se sreća sastoji od bogatstva, novca, časti, vlasti i td. Ta obećanja stavljaju se pred nas poput udica… Bog u ljudsko srce nije ulio sama čežnju da čovjek bude sretan, nego nam je i pokazao put do ostvarenja te čežnje, put do cilja i ostvarenja naših želja, a to je Isus Krist. Tko god se odlučio radikalno za Krista on je Božji čovjek i u svom srcu nalazi mir, tko je prešao na drugu stranu nema mu mira ni ovdje ni u vječnosti. Zato smo braćo i sestre i danas pozvani na ovoj sv. Misi zatvoriti svoja srca napasniku, zatvoriti svoja srca zlu, a otvoriti ih Bogu. Živimo u vrijeme modernih kršćana, vidimo da i svećenici na oltarima gube živote, bivaju ubijeni zbog svoje vjere, bivaju ubijeni i kršćani diljem svijeta i zato ćemo sve njih u ovoj sv. Misi preporučiti i predati Bogu da ih nagradi za njihovu vjernost.

Zaključio bih riječima sv. Tertulijana koji kaže: Mi se množimo svaki puta kad nas vi žanjete, jer krv mučenika je sjeme kršćana. Želimo Gospodina da ta mučenička krv, koja je prolivena do sada, ne bude nikada uzalud prolivena i želimo mi ovdje danas okupljeni oko Tvoga oltara na svetkovinu sv. Stjepana Ti dati obećanje da te nećemo zaboraviti i napustiti nikada,  jer Ti nas nikada ne ostavljaš. Tako neka bude – kazao je u završnom dijelu svoje propovijedi fra Danko Perutina.

Po završetku misnog slavlja okupljenima se obratio župnik na odlasku fra Dario Dodig, koji uskoro preuzima dužnost župnika na Humcu.

Zahvalio je svim predvoditeljima duhovne obnove koja je pripremljena uoči današnjeg blagdana, ispovjednicima, zborovima te svojoj subraći, predstavnicima općine kao i viših razina vlasti, a posebnu zahvalu uputio je i fra Danki Perutini koji je predvodio današnje misno slavlje.

– Nećemo se još opraštati, fra Slaven i ja, još smo tu dva tjedna, ali dok ste u ovako velikom broju, želim se zahvaliti svima koji su nam bili pri ruci kroz ove godine pastoralnog djelovanja. Toliko sam susreo dobrih ljudi od kojih sam mogao puno toga naučiti i bit će to veliko bogatstvo u mom i našemu životu. Tu vidim prst Božji i Duha Svetoga. Samo bih kratko istaknuo, u proteklih šest godina u potpunosti su obnovljene dvije crkve, ova na Čerinu i proširena i obnovljena crkva u Donjem Malom Ograđeniku. Izdana je monografija župe u povodu 150. godišnjice župe a nedavno i CD Frame “Samo jedan tren”.  Povodom proslave 150. godišnjice župe pohodio nas je kardinal Puljić. Radili smo mnogo, ali ne samo na materijalnoj obnovi, nego na prvom mjestu onoj duhovnoj, pokretali smo i radili i rekao bih uzdizali župu na jednu višu razinu. Hvala, Bog vas blagoslovio i stostruko nagradio, jer ste se vi ugradili u sve to. Neka vam Bog bude nagrada i plaća na nebesima – poručio je fra Dario Dodig.

Izvor: Crkva na kamenu/Brotnjo.info