Proslava dijamantnih i zlatnih jubileja redovništva sestara franjevki

Foto: KTA

POTOCI – Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna 2023. u samostanu sv. Franje u Bijelom Polju četiri sestre franjevke Provincije Svete obitelji proslavile su su dijamantni, a osam sestara zlatni redovnički jubileji, objavljeno je na mrežnoj stranici spomenute Provincije.
Dijamantni jubilej – 60 godina redovništva proslavile su s. M. Monika Matić, s. M. Mirona Rupčić, s. M. Stanislava Drljo i s. M. Matilda Parlain, a zlatni – 50 godina redovničkoga života proslavile su s. M. Nevenka Šimić, s. M. Anka Kvesić, st., s. M. Zdravka Grgić, s. M. Ljubica Rotim, s. M. Marta Barišić, s. M. Lidija Glavaš, s. M. Slavica Kožul i s. M. Mirjana Marić.
Euharistijsko slavlje predvodio je hercegovački franjevac fra Svetozar Kraljević uz suslavlje 10-ak svećenika.
Slavlje je započelo procesijom i svečanim ulaskom sestara jubilarki koje su simbolično u rukama nosile zapaljene svijeće i prinijele ih do oltara.
Nakon navještaja evanđelja jubilarke su pred provincijskom predstojnicom i okupljenom zajednicom obnovile zavjete, izgovarajući isti onaj obrazac redovničkog zavjetovanja koji svednevice izriču već 60 ili 50 godina.
Potom je fra Svetozar uputio prigodnu homiliju.
Prije završnog blagoslova s. M. Franka Bagarić, provincijska predstojnica izrekla je čestitku sestrama slavljenicama i zahvalnost za „odziv Božjem pozivu, za suživot s njima, za živo sudjelovanje u lancu prenošenja karizme naše Družbe kao i za sve dobro koje je Bog po njima činio“.
Potom se napose obratila dijamantnim jubilarkama među kojima zbog zdravstvenih razloga nije bila nazočna s. Stanislava Drljo, spominjući se također i pokojnih sestara, njihovih kolegica po zavjetima, koje su se u posljednjem desetljeću preselile u vječnost: s. Roze Kostić, s. Silvije Galić, s. Veselke Šaravanja i s. Silvane Rozić. „Neizmjerna je dobrota, strpljivost, samozatajnost, požrtvovnost koju ste utkale u zajedništvo i poslanje po našim samostanima, samostanima naše subraće i po župama: moleći, kuhajući, katehizirajući, uređujući, tješeći. Hvala za predanost s kojom ste nosile patnje i podržavale radosti onih koje vam je Gospodin stavljao na put. Hvala za postojanost s kojom nas i danas darujete. Neka vas dobri Bog obdari radosnom nadom, strpljenjem i postojanošću u molitvi, neka blagoslovi sve vaše dane i naše sestrinstvo“, istaknula je s. Franka, a potom je čestitku uputila zlatnim svečaricama.
„Za moto svog zlatnog jubileja uzele ste riječi 118 psalma: Ti si Bog moj – tebi zahvaljujem: Bože moj, tebe ja uzvisujem. Kliktaj je ovo duše koja je u vjeri iskusila da je sve milost te da se u svemu očituje beskonačna ljubav kojom nas Bog ljubi. Ova zahvala, u koju ste sažele svoj pedestogodišnji redovnički hod očituje iskustvo vaše vjere koja je premještala brda vlastitog unutarnjeg otpora, govori o nadi koja vas je unatoč zaprjekama i poteškoćama pokretala naprijed i svjedoči ljubav koja se darivala bez očekivanja zahvalnosti i priznanja. Sa svakom od vas Bog je stvarao jednu životnu priču koju su pratila ne mala iznenađenja i preokreti u okolnostima i događanjima u kojima ste trebale biti i bile glavni akteri. Raspoloživost za Božja iznenađenja vodila vas je s postaje na postaju diljem svijeta od kršne Hercegovine preko Evrope do daleke Amerike.“, kazala je, između ostaloga, s. Franka spominjući se sa zahvalnošću i njihove pokojne kolegice s. Jelenke Puljić.
Nakon euharistijske gozbe zajedništvo je u slavljeničkom duhu nastavljeno i kod stola u velikoj dvorani „Majke Margarite“ u Duhovnom centru, uz čestitke i pjesmu sustolnika.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA