Proslava patrona župe i 120 godina od izgradnje crkve

Foto: Facebook stranica Zbor Svetog Stjepana Gabela

GABELA – Župa Sv. Stjepana u Gabeli u Hercegovini, nedaleko od granice s Hrvatskom, proslavila je, 3. kolovoza, svoga nebeskog zaštitnika i 120 godina od izgradnje župne crkve. Misu je slavio vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kardinal Puljić.
Uz kardinala koncelebriralo je 12 svećenika među kojima je bio novi župnik, zanimljivo istoga imena i prezimena kao i vrhbosanski nadbiskup u miru, don Vinko Puljić, koji je na početku pozdravio nazočne. “Dragi Gabeljani koji živite i radite izvan župe dobro nam došli. Ova tri dana duhovne priprave za proslavu našeg patrona bila su blagoslovljena”, kazao je don Vinko i zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli kako bi uveličali proslavu patrona dodavši kako.
U prigodnoj homiliji kard. Puljić je najprije pozdravio nazočne svećenike, posebice imenjaka župnika te napomenuo kako je prvi put u župnoj crkvi. Posvijestio je kako je penjanje na brdo gdje se nalazi župna crkva slično penjanju na brdo Tabor u Svetoj zemlji. Na tragu toga potaknuo je nazočne da ovo mjesto bude “prostor duhovnog obraćenja” kao što je to bilo kroz razdoblje od 120 godina. Nadalje je objasnio kako se Sv. Stjepan slavi 26. prosinca, dan poslije Božića, ali da se 3. kolovoza slavi Našašće njegovih relikvija kao blagdan koji je naknadno uveden u kalendar.
Nadalje je promišljao o izgradnji kuće koja kasnije, uz formiranje obitelji, postaje dom i na tragu toga usporedio kako Crkva osniva župe – gdje se svi osjećaju kod kuće. “Crkva je dom Božji, gdje se svi osjećamo doma. Zato je slaviti 120 godina zapravo izazov zahvaljivanja Bogu”, kazao je kard. Puljić napominjući da svaka župa ima uzora, zaštitnika i zagovornika. Nadalje je progovorio o Sv. Stjepanu Prvomučeniku, ali i o mržnji te potrebi praštanju, koje oslobađa. Potaknuo je nazočne da im njihov nebeski zaštitnik bude uzor u vjerničkom životu te da znaju kako je Božja zadnja.
Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor Sv. Stjepan. Nakon mise upriličeno je druženje i okrjepa.
Inače, župa Gabela ponovno je uspostavljena 1854., premda se spominje već u 16. st. Najstarija je na području doline Neretve, a od nje su nastale župe: Čapljina koja se odcijepila 1917., Gabela Polje koja je samostalna od 1977. te Struge, nastala 1989.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA