Proslava zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije, zaštitnik je Katoličke Crkve, hrvatskoga naroda i Mostarsko-duvanjske biskupije. Vjernici i štovatelji sv. Josipa pripremali su se za proslavu svetkovine kroz devet dana u mostarskoj katedrali, što je zaista bilo kao korizmena duhovna obnova i priprava za proslavu. Svečano misno slavlje proslave svetkovine sv. Josipa započelo je procesijom iz kapelice sv. Josipa prema katedrali u 18 sati. Misno slavlje predvodio je  tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher.
Na početku svete Mise sve prisutne pozdravio je domaćin mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, osobito nadbiskupa Gallaghera, istaknuvši kako ga primamo s osobitim poštovanjem i ljubavlju i njegovim dolaskom osjećamo posebnu i iskrenu naklonost svetoga Oca Franje prema Bosni i Hercegovini, prema katolicima i svima onima s kojima živimo u ovoj zemlji. Pozdrave je uputio i braći biskupima iz Bosne i Hercegovine na čelu s mons. Tomom Vukšićem, nadbiskupom i metropolitom vrhbosanskim, kao i biskupima iz susjednih hrvatskih i drugih biskupija koji su se pridružili ovome slavlju. Sve njih pozdravio je u osobi mons. Marina Barišića, nadbiskupa splitsko-makarskog i metropolita. Pozdravio je i mons. Janusza Blachowiaka, djelatnika u Državnom tajništvu, mons. Amauryja Medinu Blanca, otpravnika poslova Apostolske nuncijature, provincijala fra Miljenka Šteku, kao i sve svećenike, redovnike i redovnice i sve Kristove vjernike, štovatelje svetoga Josipa, okupljene u mostarskoj katedrali i sve one koji su ujedinjeni s njima preko različitih medija. Osim spomenutih na misnome slavlju sudjelovali su i iz BiH: apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren te umirovljeni biskup iz Mostara mons. Ratko Perić; iz Republike Hrvatske: biskup šibenski mons. Tomislav Rogić, biskup hvarski mons. Ranko Vidović i biskup dubrovački mons. Roko Glasnović te iz Crne Gore biskup kotorski mons. Ivan Štironja. Također su koncelebrirali generalni vikar Nikola Menalo i biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Ante Luburić. Velik broj svećenika, časnih sestara, a osobito vjernika, kao i glasovi katedralnoga zbora „Marija“ ostavljali su svečan dojam, svojom pobožnošću i sabranošću.
Nadbiskup Gallagher na početku homilije istaknuo je da je veoma sretan što zajedno s nama može slaviti ovu svetu Misu o svetkovini sv. Josipa, zaštitnika sveopće Crkve kao i ove biskupije, koji nas ujedinjuje u molitvi u ovoj katedrali, posvećenoj Majci Crkve i sagrađenoj velikom žrtvom. Nadalje naglasio je kako večeras želimo zamoliti sv. Josipa da nam daruje sposobnost sanjanja, postojani u nadi protiv svake nade (Rim 4,18). Kada sanjamo velike stvari, približavamo se Božjem snu, odnosno onome što Bog sanja o nama, a prestaju podjele u društvu, pa i unutar Crkve. Neka sv. Josip podari svim stanovnicima Bosne i Hercegovine i ovih dana stanovništvu Ukrajine sposobnost da sanjaju, riskiraju i izvršavaju teške zadaće koje su vidjeli u svojim snovima, jer, kako nas je podsjetio papa Ivan Pavao II. u Banjoj Luci (2003.): Budućnost ovih krajeva ovisi i o vama. Ne tražite drugdje udobniji život, ne bježite od svoje odgovornosti čekajući da vam netko drugi riješi teškoće, nego zlo odlučno priječite snagom dobra.
Nadbiskup Gallagher posjetio je ovih dana tri biskupijska sjedišta: Sarajevo, Banja Luku i Mostar te slavio Mise u zajedništvu s mjesnim biskupima i uz koncelebraciju svećenika te sudjelovanje redovnica i vjernika.

Izvor: Crkva na kamenu