Proslavljen blagdan sv. Ante u župi Ploče-Tepčići

Foto: Crkva na kamenu

PLOČE-TEPČIĆI – I ovogodišnja pobožnost Trinaest utoraka sv. Anti kao i devetnica s pobožnošću i svetom Misom u 19 sati uoči blagdan sv. Ante Padovanskoga, zaštitnika župe Ploče-Tepčići bila je prilika za sve župljane da se po svome zaštitniku sv. Anti još bolje približe Isusu. Sv. Ante bio je čovjek Božje providnosti, osobiti ljubimac Božji, veliki čudotvorac, svetac cijeloga svijeta koji oduševljava za Isusa Krista svojom jednostavnošću, poniznošću, skromnošću i srdačnošću.
Upravo na blagdan sv. Ante, zaštitnika ove župe, misno slavlje predvodio je mjesni biskup mons. Petar Palić koji je podijelio sakrament svete potvrde za 13 krizmanika, mladića i djevojaka iz Ploče-Tepčića. Svečano euharistijsko slavlje započelo je u 11 sati s pjesmom župnoga zbora a zatim pozdravima župnika don Davora Berezovskog i dvoje krizmanika koji su biskupu Petru uručili dar. U koncelebraciji s biskupom bilo je deset svećenika a ministranti su posluživali kod oltara. Svaki je krizmanik sudjelovao u misnim čitanjima i molitvi vjernika a Evanđelje je navijestio don Đuro Bender, župnik s Gradine i dekan Broćanskoga dekanata.
Biskup Petar u homiliji je istaknuo kako nas današnji svetac upućuje na Gospodina jer je njegova milost u njegovu životu bila tako obilna da ga danas štujemo kao sveca i molimo njegov zagovor te nastojmo učiti iz njegova životnog primjera. Ono što je zajedničko sv. Anti i sakramentu svete Potvrde, ali i općenito životu cijele Crkve jest Duh Božji koji je nadahnjivao sv. Antu da u svome životu pokuša nasljedovati sv. Franju Asiškoga, ali i svima nama koje taj isti Duh nadahnjuje da danas u onome što jesmo i na način na koji živimo pokušamo izgrađivati Kristovo kraljevstvo. Pokušajmo iz onih glavnih oznaka života sv. Ante i mi izvući poruku za naš svakodnevni život, a osobito vi krizmanici za vaš život u vjeri i kršćanskom svjedočenju, za vaš život u izgradnji Kristova kraljevstva, istaknuo je biskup Petar.
Dragi krizmanici, Gospodin vama danas na osobit način šalje svoga Duha, šalje Duha Svetoga koji će vas upućivati u Istinu i koji će vam u životu biti branitelj, jer kad je Isus obećao svoga duha apostolima, a po apostolima i cijeloj Crkvi, onda ga je obećao kao branitelja, kao onoga koji danas treba braniti Crkvu i svakog pojedinog člana Crkve. Duh Božji branitelj treba nas braniti od onoga zla duha, od sotone. A to znači da nas brani od podijele, od toga da idemo krivim putovima, od toga da ne znamo što je Istina u našemu životu. I za te darove Duha Svetoga molimo Gospodina za sve vas dragi krizmanici, rekao je biskup Palić.
Na kraju svete Mise župnik don Davor zahvalio je biskupu Petru prvenstveno a zatim i svim svećenicima koji su sudjelovali u misnome slavlju kao i krizmanicima, kumovima i roditeljima i cijeloj župnoj zajednici.
Tiha sveta Misa slavljena je u 8 sati a večernje misno slavlje u 19 sati, na kojem će biti blagoslov djece, predvodi don Željko Majić, ravnatelj Caritasa naših biskupija.