Proslavljen jubilarni 10. Dan Blizanaca

Foto: http://www.brotnjo.info

Tradiciju druženja i zajedničkog okupljanja na Danu Blizanaca mještani MZ Blizanci njeguju deset godina. Jubilarni 10. Dan Blizanaca održan je u petak, a mještani Blizanaca i njihovi gosti zajedno su se pomolili u župnoj crkvi na Gradini, odali počast poginulim i nestalim iz Blizanaca kod spomen obilježja, te se proveselili i lijepo družili na zajedničkoj večeri. Misno slavlje kojim je započela proslava jubilarnoga Dana Blizanaca predvodio je don Ivan Kordić u suslavlju sa župnikom don Đurom Benderom i don Gordanom Božićem.

Propovijedajući na misnom slavlju don Ivan je okupljenima govorio o važnosti dvije zapovijedi ljubavi i kroz jednostavnu i lako razumljivu prispodobu o mladoj nevjesti progovorio o međuljudskim odnosima i pozvao vjernike da vrednuju osnovne ljudske, odnosno kršćanske vrijednosti.

Jako je važno gajiti zajedništvo i da nam Bog bude na prvom mjestu. Svi susreti, pa tako i ovi seoski, potiču ljude da se druže i da budu jedni prema drugima plemeniti, da vrednuju one naše ljudske osnovne vrijednosti,  odnosno kršćanske vrijednosti. Tome ih želimo poučiti i na to potaknuti – prokomentirao je u kratkoj izjavi nakon misnog slavlja don Ivan Kordić koji trenutno obavlja službu u župi sv. Antuna Padovanskog u Rijeci.

Don Ivan u rodne Bilizance dolazi družiti se s obitelji, susjedima i prijateljima, a kada je u prilici rado sudjeluje u misnim slavljima u rodnom mjestu, ali i proslavi Dana Blizanaca čiji je važan i neizostavan dio odavanje počasti poginulim i nestalim domoljubima i braniteljima.

Okupljeni Blizančani, njihova rodbina i gosti počast poginulim i nestalim braniteljima i domoljubima iz Prvog, Drugog svjetskog rati i Domovinskog rata odali su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te su ovom prilikom skrušeno molili za pokojne.

Nakon iskazivanja pijeteta poginulim i nestalim okupljeni su proslavu 10. Dana Blizanaca nastavili na malonogometnom igralištu mjesne zajednice, na kojem je dobrodošlicu sumještanima i gostima poželio predsjednik MZ Blizanci Zdenko Božić.

Božić je sumještanima čestitao 10. Dan Blizanaca i kazao kako su mu na proslavi pomiješani osjećaji tuge i radosti. Prema kazivanju predsjednika MZ osjećaj tuge bio je prisutan zbog manjeg broja okupljenih nego na počecima okupljanja prije deset godina, a osjećaj radosti pobudila je činjenica da Susret traje, da na proslavu Dana Blizanaca dolazi velik broj mladih i da će se tradicija nastaviti i u budućnosti.

Dan Blizanaca je dan čitavog sela. Ponosan sam što susret traje i što je opstao, vidim puno omladine, ljudi koji su podržali susret i vjerujem da će ova manifestacija potrajati i da će se nastaviti i u budućnosti. Želja mi je da se ovdje ugodno osjećate i da se dobro zabavite – zaključio je na kraju govora Božić.

Nadu u nastavak lijepe tradicije okupljanja Blizančana na jubilarnom 10. Danu Blizanaca izrazio je i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić.

Druženje Blizančana, njihove rodbine i gostiju svojim su nastupima obogatili mladi članovi HKUD Brotnjo, članovi HKUD Sv. Marko Vionica i Tamburaški sastav Tempo. Ugodno druženje uz pjesmu i ples potrajalo je do dugo u noć. Organizatori proslave Dana Blizanaca svoje su sumještane i goste dočekali otvorenog srca sa željom da svi s proslave Dana Blizanaca ponesu lijepe uspomene.

Zasigurno, svatko od prisutnih u sjećanju će sačuvati neki lijep detalj s proslave u mjestu koje bilježi rast broja stanovnika u odnosu na popis iz 1991. godine. Uvjereni smo da će se Vidak Jerković, blizanački zet koji redovito iz Toronta dolazi na proslavu Dana Blizanaca, rado sjećati trenutka kada mu je načelnik Ivo Jerkić u znak zahvalnosti uručio monografiju „Brotnjo – Naša priča“.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.brotnjo.info