Proslavljen patron sjemenišne crkve sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu

Foto: KTA

SARAJEVO – Crkva slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu, koja se nalazi u sklopu zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa odnosno Katoličkog bogoslovnog fakulteta, 5. srpnja 2016. proslavila je svoj patron. Svečano Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, nadbiskupom zadarskim mons. Želimirom Puljićem, vojnim ordinarijem u BiH mons. Tomo Vukšićem te uz suslavlje sjemenišnih poglavara i profesora KBF-a i drugih svećenika. Na Svetoj misi sudjelovali su bogoslovi, studenti teologije, redovnice i drugi vjernici.

Riječi dobrodošlice na početku Svete mise uputio je rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. mr. Josip Knežević koji je podsjetio na višestrukost ovog slavlja kojim će proslaviti patron crkve i tijekom kojeg će kardinal Puljić podijeliti službe dvojici bogoslova. Kazao je da je to ujedno i Misa zahvalnica „na kraju još jedne uspješno privedene godine svećeničke formacije“.

Uvodeći u Misno slavlje, koje je prenošeno putem valova Radio Marije BiH, kardinal Puljić je podsjetio da su sv. Ćiril i Metodije ujedno suzaštitnici Europe te potaknuo na molitvu za budućnost Europe, za Vrhbosansku bogoslovu zajednicu te na poseban način za dvojicu bogoslova koji primaju službe.

Prigodnu propovijed uputio je nadbiskup Želimir Puljić ističući da Vrhbosanskog bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet, koje je prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler na početku povjerio isusovcima, predstavljaju glavnu odgojno-obrazovnu instituciju i „pravu zjenicu oka“ Vrhbosanske nadbiskupije.

Nakon što je u kratkim crtama progovorio o djelu i radu slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda, nadbiskup Puljić je podsjetio da je u Zadarskoj nadbiskupiji i danas nazočan izvorni duh ove dvojice apostola te izrazio divljenje da se u mnogim tamošnjim župama određeni dijelovi liturgije još uvijek s posebnim žarom pjevaju na izvornom staroslavenskom jeziku.

Nadbiskup Puljić je potom podsjetio da su glagoljaši, koji su se u bogoslužju koristili staroslavenskim jezikom, dali ogroman doprinos na polju vjere, kulture i prosvjete hrvatskog naroda ističući da je to bio jedini narod koji je gotovo tisuću godina imao liturgiju na narodnom jeziku, dok je čitava Katolička Crkva koristila latinski jezik sve do Drugog vatikanskog sabora. „Za održavanje te izuzetne povlastice zaslužni su svećenici glagoljaši kao vrijedni čuvari vjere i narodnoga duha“, ustvrdio je nadbiskup Puljić. Dodao je da su među brojnim znanstvenicima, koji su dosad pisali na temu svećenika glagoljaša, i trojica profesora vezanih uz Vrhbosansku katolički teologiju odnosno Katolički bogoslovni fakultet: Krunoslav Draganović, Zvonimir Baotić i Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, čija je knjiga „Svećenici glagoljaši na području BiH“, kako je podsjetio, nedavno predstavljena u Mostaru, a za koju mu je iskreno zahvalio.

„Baština slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda i nas danas obvezuje. Okupljeni u njihovoj crkvi, na njihovu svetkovinu, zahvaljujemo Bogu za dar Crkve, vjere, liturgije i mira. Njihovoj moćnoj zaštiti preporučujemo ljude ovoga grada i ove zemlje. Neka ih prate svojim zagovorom na ovozemnom hodočašću, posebice u danima krize, kušnje i nepovjerenja“, kazao je nadbiskup Puljić.

Na kraju Misnog slavlja rektor Knežević zahvalio je svima na dolasku i molitvama, te pozvao na druženje kod obiteljskog stola. Tijekom Mise pjevao je Zbor bogoslova „Stjepan Hadrović” pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

U skladu s dugogodišnjom tradicijom proslavom patrona sjemenišne crkve bogoslovima završava akademska i godina formacije nakon čega odlaze na ljetni odmor za koji im je kardinal Puljić na kraju poželio da bude „istinski dokaz njihovog duhovnog zvanja“.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA