Proslavljen zaštitnik župe sv. Mateja u Mostaru

Foto: Cnak

MOSTAR – Svetoga Mateja, jednoga od dvanaestorice Isusovih učenika, carinika iz Kafarnauma zvanog Levi, koji je na Isusov poziv spremno napustio dotadašnji život i krenuo za svojim Učiteljem, kao svoga zaštitnika svečano slavi mostarska župa Rudnik-Orlac. Proslava patrona župe i obljetnica posvete crkve sv. Mateja kao središnja župna proslava bila je 21. rujna 2018. na svetoj Misi u 18 sati. Ovoj proslavi prethodila je duhovna obnova koja je započela u ponedjeljak, 17. rujna 2018., klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u 20 sati koje je predvodio don Ivan Marčić, župni vikar, uz pjevanje djevojačke skupine Angelus. Drugi dan duhovne obnove započela je trodnevnica uoči proslave sv. Mateja molitvom krunice u 17,30, a zatim je slijedila sveta Misa u 18 sati. Trodnevnicu i svete Mise tijekom trodnevnice predslavio je msgr. Marinko Miličević, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije.
Prvu večer trodnevnice molitveno-katehetski susret bio je na temu “Darovi Duha Svetoga i život u krjeposti”. Pjevanje je predvodila ženska skupina Vidoštačka kraljica iz Stoca. Drugu večer trodnevnice molitveno-katehetski susret bio je na temu “Ljubav i brak”, uz pjesmu župnoga zbora župe Gradina. Treću večer trodnevnice bilo je klanjanje za svećenička i redovnička zvanja, a pjevanje je predvodio zbor svećenika Sacerdotes.
Na sam dan proslave zaštitnika župe sv. Mateja u 8 sati slavljena je tiha sveta Misa. U 18 sati procesijom kroz crkvu sv. Mateja započelo je svečano misno slavlje. Uza župnika don Ivicu Borasa i predvoditelja misnoga slavlja vlč. Marinka u koncelebraciji je bilo još 12 svećenika. Posebnu notu svečanoj svetoj Misi dalo je pjevanje zborova Angelus i Benedikt pod vodstvom don Ivana Marčića a uz pratnju Simfonijskoga orkestra Mostar.
Na kraju misnoga slavlja obraćajući se nazočnima župnik don Ivica zahvalan prvenstveno Bogu na proteklim danima duhovne obnove, zahvalio je svim svećenicima a osobito don Marinku. Zatim pjevačima i ministrantima, a posebice svojim župljanima na dolascima i usrdnoj molitvi.

Izvor: Crkva na kamenu