Proslavljena Velika Gospa u Posušju

POSUŠJE – U župi Posušje u utorak, 15. kolovoza 2017., svečano je proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa. Vjernici su već od 6 sati ujutro imali mogućnost slavlja sakramenta pomirenja. U 7 sati je slavljena prva sveta Misa koju je predvodio mladomisnik fra Augustin Čordaš; u 9 sati euharistijsko je slavlje predslavio fra Ivan Penavić, župni vikar, a večernju svetu Misu predvodio je kapucin fra Ante Kukavica.

Središnje svečano misno slavlje u sudioništvu nekoliko tisuća vjernika predslavio je i propovijedao mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH. Prije samog početka svečane euharistije, prosvjetni su djelatnici nosili Gospin kip u procesiji koja je krenula od kripte nove crkve, a vjernici su, hodeći u mimohodu polulučno zagrlili staru župnu crkvu te se napokon popeli do vanjskog oltara. Za vrijeme procesije s Gospinim kipom lauretanske je litanije pjevao fra Ivan Penavić. Liturgijska čitanja i molitvu vjernika čitali su nekadašnji framaši, evanđelje je navijestio don Bože Polić, a svečanosti ovoga euharistijskog slavlja na poseban je način doprinio veliki župni zbor “Fra Grga Martić” pod ravnanjem s. Marine Ivanković.
Biskup Tomo je u propovijedi na poseban način stavio naglasak na kršćansko poimanje tijela koje sve više iščezava pred suvremenim svjetonazorima koji ljudskom tijelu ne pristupaju kao cjelini, nego parcijalno, žudeći smo za mladim, snažnim tijelom istovremeno izbjegavajući i pomisao na istrošeno tijelo starice i starca koji su upravo tomu mladom tijelu omogućili da živi.
U kontekstu govora o tijelu, biskup Vukšić se osvrnuo i na stvarnost uskrsnuća te na našu odgovornost prema vlastitom tijelu, sve u svjetlu vjere Blažene Djevice Marije, nebeske zaštitnice župe Posušje. Na kraju euharistijskoga slavlja svima se zahvalnim riječima obratio posuški župnik fra Mladen Vukšić.