Scenski prikaz “Nadbiskup Petar Čule”

Foto: Cnak

KRUŠEVO – Zadarski sjemeništarci s rektorom don Antom Dražinom i duhovnikom don Stanislavom Wielinskim posjetili su župu Kruševo kod Mostara. Stigli su u petak, 17. ožujka, u trodnevni (od 17. do 19. ožujka) posjet Kruševu i Hercegovini.

Najprije su posjetili: Studence, Čapljinu, Mogorjelo, Počitelj, Domanoviće, Aladiniće, Radimlju, Stolac, Rotimilju, Bunu i Mostar. U subotu, 18. ožujka, sudjelovali na večernjoj svetoj Misi, a zatim okupljenima izveli scenski prikaz o životu i djelu biskupa Petra Čule koji je rođeni Kruševljanin.

Tekst je napisao sjemeništarac Zvonimir Rezo iz Mostara, na temelju stručnih radova o biskupovu životu objavljenih u Zborniku Za kraljevstvo Božje. U jedanaest činova prikazano je kako kardinal Alojzije Stepinac u Zagrebu donosi vijest biskupu Čuli da je NDH protiv njegova imenovanja biskupom Mostarsko-duvanjske biskupije i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije (imenovao ga papa Pio XII., 15. travnja 1942.), jer vlast nitko nije o tome obavijestio. Za biskupa ga je u Mostaru 4. listopada 1942. zaredio vrhbosanski nadbiskup Ivan Šarić, uza Stepinca, zagrebačkoga nadbiskupa i Ramira Marconea, delegata Svete Stolice u Hrvatskoj. Scenski prikaz u publici pratili su mjesni biskup mons. Ratko Perić i gost biskup mons. Josip Mrzljak i desetak svećenika.

Opširnije u tiskanom izdanju Crkve na kamenu

 

 

Izvor: Crkva na kamenu