Slavlje Male Gospe u Vinici

Foto: https://tomislavcity.com/

Župna zajednica u Vinici, župi Duvanjskoga dekanata, proslavila je 8. rujna svoju nebesku zaštitnicu Malu Gospu, odnosno Rođenje B. D. Marije. Župnik don Jakov Renić priredio je trodnevnicu u svrhu jake duhovne priprave za ovaj blagdan. Predvoditelj je bio karmelićanin o. Branko Zebić, koji je oko ovogodišnje Velike Gospe, premješten iz Splita u Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru. Tamošnji vjernici su u jednoj prigodi napisali ove riječi o ovome svome duhovniku i Božjem čovjeku: “On je mudri i dobri svećenik, koji zna osjetiti i čovjeka i vjernika, koji nesebično daje sebe svima pomažući kad god treba sa svojom subraćom karmelićanima i ostalim svećenicima Crkve kako bi urodio obilatim plodovima…” Ovo mu je bila prva misija u Vinici kroz tri večeri ispovijedanja, slavljenja svetih Misa i propovijedanja o našoj nebeskoj Majci. Iz Karmela je dolazio pješice kao i pojedini vjernici iz susjednih buškoblatskih župa. Čuvši župnik don Jakov da voli pješačiti, odmah se sjetio Zvizdina Poda na planini Zavelim gdje se slavi Misa početkom kolovoza pokraj križa i kamenoga oltara, do kojega treba pješačiti i to uzbrdice više od jednoga sata. Idealna zamjena don Jakovu kao “zlatnom Misniku“ za ovo uzbrdito i dobrano udaljeno mjesto kao i još neka druga na području ove župe.
Misno slavlje na Malu Gospu s procesijom uokrušce uređene župne Gospine crkve s okolišom predvodio je jedan drugi redovnik franjevac fra Zoran Kutleša iz imotskoga samostana i župe, a u suslavljenju sudjelovalo ih je još 15. Ovaj Gospin blagdan ima svoje početke u 5. st. u Jeruzalemu. Tada je na mjestu Marijine rodne kuće sagrađena crkva u čast Gospinoj majci sv. Ani, a i ocu sv. Joakimu. Valja se sjetiti da se uz Isusovo rođenje na Božić 25. prosinca, zatim rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja slavi i Marijino rođenje 8. rujna. “Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak.“ Svojom propovijeđu fra Zoran je sabrane vjernike potaknuo na nasljedovanje Gospe i njezine ljubavi prema svome Sinu.
Župnik iz Grabovice, inače rodom iz Vinice, don Blaž Ivanda predvodio je pjevanje za vrijeme ovoga misnoga slavlja, i to sviranjem i pjevanjem kako bismo i mi postali poput nebeskih zvijezda, jutarnje zore i sunčeva izlaska.

Izvor: Crkva na kamenu