Stočani hodočastili u Ljubinje

Foto: http://www.zupa-stolac.com

STOLAC – U srijedu, 6. lipnja 2018., dva dana prije blagdana Presvetoga Srca Isusova, patrona ljubinjske crkve, stolački vjernici predvođeni župnikom don Rajkom Markovićem hodočastili su, kako to rade svake godine, u Ljubinje, koje pripada stolačkoj župi.
Redovito je hodočašće u Ljubinje na uočnicu Srcu Isusovu, ali ove godine dogovor je bio dva dana ranije. Pun autobus vjernika, među kojima su bili ministranti i pjevači dječjeg zbora “Modra rijeka” predvođeni sestrom Alojzijom, krenuo je u srijedu iz Stoca u 17 sati, a koloni se priključilo i nekoliko osobnih automobila.
U Ljubinju smo najprije otišli na katoličko groblje, koje datira iz austrijskoga vremena, gdje je don Rajko izmolio molitvu i odrješenje za sve pokojne, a potom smo se uputili k ljubinjskoj crkvici, koja je sagrađena i blagoslovljena 1936., a obnovljena 2001. Katolička crkvica u Ljubinju dijeli dvorište s pravoslovnom župnom crkvom. Svi smo odmah ušli u crkvu, zapjevali pjesmu Spasitelju dobri Isukrste, izmolili Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu na čast Presvetoga Srca Isusova, a onda smo izišli vani i u lijepoj hladovini ljubinjske crkve otpjevali Zlatnu krunicu Srcu Isusovu. Poslije smo imali slobodno vrijeme za osobnu molitvu i zavjete, dok se župnik spremao za svetu Misu, a časna pripremala oltar, čitače i pjevače.
Svečana sveta Misa započela je u 18,15 sati, koju je predvodio i održao prigodnu propovijed don Rajko. Župnik je ove godine pročitao bilješke iz Kronike mostarskoga biskupa Alojzija Mišića i stolačkoga župnika don Marka Zovke o blagoslovu kapele u Ljubinju 1936., što je puk s velikom pažnjom pratio. Poslije misnoga slavlja organizirano je uobičajeno zajedničko čašćenje, narod je ponio jelo, a župnik je sve počastio pićem. U Ljubinju su nas dočekali Drago i Rajka Kralj, bračni par koji se brine za crkvicu i groblje u Ljubinju. Poslije lijepe i radosne gozbe nastavili smo druženje kod crkve u ugodnom razgovoru, a mladi su malo prošetali po gradu.
U 19,30 zazvonilo je crkveno zvono, svi smo se uputili prema autobusu i osobnim vozilima i uz blagoslov puta krenuli prema Stocu, ispunjeni duhovnom radošću i lijepim osjećajima, u želji da se ova tradicija Stočana nastavi i ubuduće.

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupa-stolac.com