Stočani održali “Božićni koncert” u Putnikoviću na Pelješcu 2016.

Foto: http://www.zupa-stolac.com/

 

STOLAC – KUD “Putniković” s poluotoka Pelješca preko svoje predsjednice Valentine Vitković, a u dogovoru s mjesnim župnikom don Franom Markićem-Alelujom pozvali su HKUD “Stolac” iz Stoca sa župnikom don Rajkom Markovićem da organiziraju jedan večernji jednosatni “Božićni koncert” u njihovoj župnoj crkvi u Putnikoviću, na dan sv. Stjepana Prvomučenika, 26. prosinca 2016. u 18 sati.

Ovomu prijateljskom pozivu Stočani su se rado odazvali iako je svakomu Božić, ali prijateljska gesta se prijateljski prihvaća. Poslije pučke otpjevane sv. Mise u 11 sati na Stjepandan u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu, u popodnevnim satima krenuli su autobusom za Putnikoviće s dumom Rajkom i časnom sestrom Alojzijom.

Pred crkvom su ih srdačno primili prijatelji sa svojim župnikom i nakon kratkog pozdravljanja i božićnog čestitanja uputismo se u župnu crkvu sv. Marije Magdalene u kojoj smo održali koncert. Prekrasna i vrlo akustična crkva bila je već popunjena Božjim pukom.

Na početku je sve nazočne pozdravila, a gostima izrazila srdačnu dobrodošlicu, predsjednica KUD-a gđica Valentina, a poslije je riječ voditeljice preuzela članica HKUD “Stolac”Jelena Šutalo. Jelena je najavila kompletan večernji program Društva i djevojačke skupine “Angelus” koja je sastavni dio našega Folklora. Emma je sjela za sintisajzer, a Matea uzela dirigentsku palicu u ruke i koncert je započeo. Odmah nakon prve otpjevane pjesme “Radujte se narodi” okupljeni puk je oduševljeno pozdravio mlade pjevače i tako redom do posljednje pjesme. Zatim je voditeljica najavila pučko stolačko “Veselanje” što je također oduševljeno prihvaćeno.

Na kraju je voditeljica pozvala župnika don Rajka da kaže nekoliko riječi. Dumo je sve nazočne pozdravio i izrazio radost da se ovaj susret uopće dogodio i obećao da će se sigurno istim intenzitetom i nastaviti, što su nazočni prihvatili gromoglasnim pljeskom, a potom i stolačko Društvo počastili dugotrajnim prijateljskim pljeskom, kad se sva crkva ustala na noge. Zatim su slijedili obostrani darovi i prikladne zahvale. Poslije je riječ uzeo mjesni župnik don Frano-Aleluja i stavio točku na ovaj duhovni dio programa. Don Frano je oduševljen sve pozdravio, gostima zahvalio te pozvao na trajnu molitvu jednih za druge a i on je obećao da će za sve moliti. I na kraju, zaorila se zajednička božićna pjesma “Radujte se narodi” s kojom su gosti i započeli ovaj koncert.

Nakon programa kratko druženje i pjesma pred crkvom i odlazak na domjenak. Domaćini su pripremili ne domjenak nego pravu svečarsku gozbu u konobi “Dubrava” gdje su se družila oba Društva, mještani i župnici. Svi su bili oduševljeni ovim zajedništvovanjem, a to se i vidjelo po nama čitavu večer. Oko 22 sata Stočani su krenuli svojim kućama u želji i nadi da će im se opet uskoro što ovako lijepo opet dogodi. Bogu hvala za ovakva prijateljska druženja, koja u svima nama ostavljaju trajno lijepe uspomene.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupa-stolac.com/