Studenti iz Rima u posjetu BiH

Foto: BIOS

Ovih dana u posjetu BiH stigli su studenti jednoga od najstarijih ali i najvažnijih zavoda za odgoj svećenika iz Rima, Papinskoga zavoda Germanicum Hungaricum. Njih 17 sa svojim rektorom Stefanom Dartmannom nalaze se ovih dana u posjetu Crkvi u BiH, kako bi vidjeli i doživjeli život Crkve i naroda u našim krajevima. Posjetili su najprije grad Mostar, župu sv. Ivana Apostola gdje su slavili svetu Misu zajedno sa župnikom don Mladenom Šutalom i svećenikom iz ove župe don Perom Miličevićem koji je njihov student.

Posjetili su i mostarsku prvostolnicu gdje ih je dočekao župnik don Luka Pavlović i kapelani don Davor Berezovski i don Ilija Petković, njih dvojica su također boravili u spomenutom Zavodu.

S obzirom da u tome Zavodu boravi i don Pero, čija je rodna župa Doljani, članovi ovoga Zavoda posjetili su i Doljane.

Najprije su svratili u Jablanicu gdje su vidjeli i obišli logor “Muzej” i upoznali se sa strahotama i stradanjima koji su se dogodili u našem kraju. Nakon toga su stigli u Doljane i oduševili se ljepotom ovoga kraja. Posjetili su župu i crkvu gdje su ih dočekali doljanski župnik fra Ivan Pervan i Ivan Rogić, predsjednik OO HDZ općine Jablanica. Upoznali su se s poviješću župe Doljani i znamenitostima kraja.

Nakon okrijepe, nastavili su svoj put prema Sarajevu i daljnjem obilasku BiH. Većini od njih je ovo prvi put u BiH.

Inače Zavod Germanicum veoma je povezan s hrvatskim narodom jer su u ovom Zavodu, kojeg je osnovao sv. Ignacije Loyolski 1552. godine, boravili i školovali se mnogi poznati Hrvati poput sv. Marka Križevčanina, bl. Alojzija Stepinca, sluge Božjega Josipa Stadlera, Silvija Strahimira Kranjčevića i mnogih drugih.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.doljani.info/