Susret Banjolučkoga i Broćanskoga dekanata

Foto: Crkva na kamenu

GRADNIĆI – Uzvratni susret Banjolučkoga dekanata prijateljskom/partnerskom Broćanskom dekanatu zbio se u subotu, 14. listopada 2023., u župi sv. Blaža u Gradnićima. U najstarijoj broćanskoj župi više od stotinu vjernika Banjolučkoga dekanata (župe: Banja Luka, Barlovci, Budžak, Ivanjska, Marija Zvijezda, Motike, Petrićevac, Presnače, Šimići i Trn), nekoliko svećenika i časnih sestara dočekali su domaćini te drugi vjernici i svećenici Broćanskoga dekanata (župe: Čerin, Čitluk, Gradina, Gradnići, Kruševo, Međugorje i Ploče – Tepčići).
Sunčana i topla subota, prelijep ambijent oko župne crkve a i cijeloga mjesta, brojni vinogradi i masline te ugodni i dragi domaćini bili su razlog da se gosti osjećaju veoma lijepo. Ispred župne crkve dočekali su ih župnik fra Nikola Rosančić i dekan don Đuro Bender. Bilo je lijepo čuti jednoga od starijih Banjolučana koji je nakon dolaska i upoznavanja rekao: “Idemo se najprije Bogu pomoliti, pa ćemo se onda lijepo družiti.” Tako je i bilo. Vjernici su se uputili u crkvu pobožno i sabrano a svećenici pripremiti se za svetu Misu. Misno slavlje predslavio je banjolučki dekan i župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci preč. Vladislav Žarko Ošap u suslavlju s još šest svećenika, pjevali su pjevači iz Banje Luke, čitali čitanja i molitvu vjernika te prinosili darove.
Vlč. Žarko na početku svete Mise pozdravio je sve okupljene vjernike i svećenike, zahvalio na gostoprimstvu te kazao nekoliko riječi o Banjolučkoj biskupiji koja je posljednjih desetljeća doživjela mnoge teške trenutke ali je i dalje “živa” što potvrđuju i ovi vjernici koji su danas tu a svećenici koji djeluju u župama istinski su misionari. Kazao je kako je ovaj susret jedinstven događaj u povijesti Crkve u BiH. Uzvratni susret djelo je Duha Svetoga, bratsko i sestrinsko zajedništvo, jer smo došli kao braća i sestre braći i sestrama da se okupimo oko oltara i slavimo Boga, da mu zahvalimo, da molimo jedni s drugima i jedni za druge te da se bolje upoznamo. U svetu Misu uz vjernike ovih dvaju dekanata uključio je sve obitelji, djecu, mlade, bolesnike i one koji su u bilo kakvoj potrebi, kao i drage i mile pokojne među kojima je i don Ljubo Planinić, bivši župnik župe Kruševo.
Nakon svete Mise bilo je kratko predstavljanje dekanata a zatim je uslijedilo druženje i zajednički ručak. Vjernici su pri povratku posjetili i župu Međugorje.

Izvor: Crkva na kamenu