Svečano proslavljen Dan Teološko-katehetskog instituta

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Na spomendan sv. Alberta Velikoga, 15. studenoga, svečano je proslavljen Dan Teološko-katehetskog instituta u Mostaru. Susret i svečanost započela je svetom Misom u 10 sati u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve. Svake se godine na ovome slavlju okupi sve više vjernika, profesora, predstavnika institucija i vlasti te rodbina i prijatelji prvostupnika i magistara religijske pedagogije i katehetike. Svetu Misu predslavio je mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj mons. Petar Palić, moderator Instituta. U koncelebraciji s Biskupom bili su v.d. predstojnik Instituta dr. sc. Marko Šutalo, doc., dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu prof. dr. sc. Darko Tomašević, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH Amaury Medina Blanco, v.d. dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu prof. dr. sc. Ivica Raguž i još nekoliko svećenika. Dostojanstveno i svečano, kao što i priliči, sudjelovali su studenti čitajući čitanja i molitvu vjernika, a mješoviti zbor Teološko-katehetskog instituta pjevao je za vrijeme svete Mise.

Biskup Petar u homiliji govoreći o riječima Svetoga Pisma koje smo čuli u čitanjima potiče na razmišljanje o našemu kršćanskom poslanju, a osobito o poslanju kojega imaju studenti Instituta. Naše poslanje sastoji se u tomu da budemo sve vjerniji i predaniji, da uvijek imamo na umu da nam je kao kršćanima dano poslanje i odgovornost da svojim životom, svakom svojom riječju i djelom naviještamo Božju Riječ. Spasenje Božje doći će svima onima koji su dostojno vršili svoje poslanje, koji žive stvarnu i istinsku vjeru, a ne samo praznim gestama i besmislenim klapnjama troše dan za danom. Gospodin od nas traži da živimo vjeru a ne da dajemo prazna obećanja. Kao što u Svetome Pismu poziva Crkvu, tako danas i svaki dan poziva i nas da utvrdimo sebe i svoje srce u vjeri kako bismo i druge utvrđivali na njihovu putu prema kraljevstvu nebeskom.

Nakon misnoga slavlja uslijedio je akademski čin promocije i dodijele diploma u katedralnoj dvorani. Uz akademsku himnu u dvoranu su pristupili studenti a zatim je sve okupljene pozdravio dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu prof. dr. sc. Darko Tomašević istaknuvši kako je ovo uistinu poseban i velik dan za studente, profesore i roditelje. Studentima koji danas odlaze s  diplomom u ruci poručio je da najbolje vrijeme tek dolazi te da ga uz Božju pomoć znaju iskoristiti za dobro drugih i na ponos ovoga Instituta. U ime rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića nazočnima se obratio prof. dr. sc. Zdenko Klepić.

Predstojnik Teološko-katehetskog instituta u Mostaru don Marko Šutalo pozdravio je sve nazočne a studentima je poručio da, uzdajući se u sv. Alberta Velikoga, zaštitnika Instituta, budu istinski svjedoci svoje vjere i obrazovanje shvate kao čin ljubavi. U ognju gorućega grma neka budu vatra, živa vjera, koja se ne će ugasiti bez obzira na sve zaprjeke koje im se u njihovu radu i životu nađu na putu.

Uslijedila je dodjela diploma a zatim su podijeljene nagrade najuspješnijim studentima te zahvalnice profesorima koji odlaze u mirovinu: don Anti Pavloviću, dugogodišnjem predstojniku Instituta i don Anti Komadini, profesoru na Institutu. Za vrijeme svečane akademije nastupile su Anđela Bukovac, sopran i dr. sc. Marijana Pavlović, doc., klavir.

Izvor: Crkva na kamenu