Svečano proslavljen rođendan BD Marije

Foto: http://www.zupa-stolac.com

STOLAC – U našoj župi svečano je u nedjelju, 8. rujna 2019., proslavljena Mala Gospa koja je supatron župe Stolac. Za ovu našu svečanost pripremili smo se trodnevnicom u župi. Kroz tri dana: četvrtak, petak i subota bila je prigoda za sv. ispovijed, kad je ispovijedalo više svećenika. Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije sveta Misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolila su školska djeca, a svete Mise predvodio je župnik don Rajko.
Na misnom slavlju pjevali su naizmjence župni zborovi i pjevačke skupine: Modra Rijeka, Angelus i Vidoštačka kraljica. Na uočnicu Male Gospe poslije svete Mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svijećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a pred Gospinom špiljom zapjevali smo Lurdsku pjesmu.
Na Malu Gospu procesija s ministrantima i svećenicima ušla je svečano na glavna vrata u crkvu, a svetu Misu, u koncelebraciji župnika don Rajka, predvodio je i prikladnu propovijed puku i školskoj mladeži uputio don Nikola Menalo, župnik župe Blagaj-Buna. Kako je ove godina bila nedjelja župnici okolnih župa slavili su svete Mise u svojim župama, a poslije se pridružili zajedničkom ručku u župnoj kući.
Na početku sv. Mise don Rajko je pozdravio sav nazočni puk, školsku mladež i naše studente s njihovim učiteljima, vjeroučiteljima, nastavnicima, profesorima i ravnateljima, koji su stolačku crkvu lijepo popunili. Župnik je zatim pozdravio predvoditelja misnog slavlja don Nikolu, te naglasio kako je don Nikola pastoralno djelovao u župi Stolac 2000.-2002. i ostavio vrlo lijep svećenički pečat, pa ga se Stočani uvijek rado sjećaju, pozdravljaju i o njemu s lijepim uspomenama pričaju i na kraju mu zaželio srdačnu dobrodošlicu.
Pod svetom Misom pjevao je Veliki stolački zbor “Mladi”, a čitali su stolački mladići i djevojke.
Don Nikola je u propovijedi vrlo lijepo Božjemu puku predstavio Gospu kroz 6 njezinih najpoznatijih molitava, te vrlo vješto povezao patron župe sv. Iliju Proroka i supatron Malu Gospu kroz Ilijin Karmel i Gospinu crkvu “Stella Maris” sagrađenu na Karmelu Ilijinu brdu.
Na kraju svete Mise, a na početku Školske i Vjeronaučne godine zazvali smo Duha Svetoga da nam čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima i studentima. Poslije misnoga slavlja stolački puk se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi iz stolačkoga Folklora poveli su pučko slavlje u kolu i pjesmi, a sve u želji da se ne zaborave dobri stari običaji.

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupa-stolac.com