Treći susret svećenika u BiH

Foto: http://www.tomislavnews.com/

TOMISLAVGRAD – Treći susret svećenika iz cijele Bosne i Hercegovine održan je u četvrtak, 16. lipnja 2016., u duvanjskoj župi sv. Mihovila arkanđela, u župnoj crkvi posvećenoj sv. Nikoli Taveliću u Tomislavgradu. Na susretu je sudjelovalo oko 250 svećenika, dijecezanskih i redovničkih, na čelu sa svim biskupima u Bosni i Hercegovini kao i apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, a sudjelovala su i oba franjevačka provincijala iz Sarajeva i Mostara. Svećenicima iz BiH pridružilo se i nekoliko svećenika iz Kotorske biskupije.

Riječi dobrodošlice uputio je duvanjski gvardijan fra Ante Pranjić napominjući da se nalaze “u spomen bazilici hrvatskog naroda, posvećenoj sv. Nikoli Taveliću, u blizini ilirskog Dalmiona ili Dalme, na prostoru smo rimskog Delminiuma, a u doticaju hrvatskog kraljevskog grada Županjca – Duvna, gdje je uređivana prva hrvatska država: Bijela i Crvena Hrvatska na Prvom hrvatskom saboru 753. Godine”. Podsjetio je da je tu okrunjen i prvi hrvatski kralj Tomislav prije 11. stoljeća. “Sve nas potiče Duh Sveti na ovo današnje zajedništvo. To je onaj isti Duh koji je vodio putujućega biskupa mučenika sv. Venancija 257. godine, da postigne krunu mučeništva na ovim prostorima. To je Duh Sveti koji je u prošlosti dao snage kršćanima da tri puta iz pepela ožive i obnove Duvanjsku biskupiju na ovim prostorima”, kazao je gvardijan fra Ante ističući da bez snage Božjeg duha neće moći opstati jer bogati Zapad privlači brojne ljude s tih prostora.

Uslijedila je molitva Srednjega časa koju je predvodio predsjednik Vijeća za kler BK BiH mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Župnik iz Goranaca fra Ivan Ivanda održao je izlaganje na temu Božjega milosrđa iznoseći pojedine naglaske iz crkvenih dokumenata. Posebno je razradio lik Jone iz starozavjetne Knjige o Joni, kojega je Bog pozvao da propovijeda u gradu Ninivi. Fra Ivan je po Joninu liku progovorio o svećeniku koji je pozvan propovijedati u današnjem vremenu. “Milosrđe je potrebno najprije potrebno nama koji ga naviještamo… Kako je mogu znati što je Božje milosrđe ako ga sam nisam iskusio i kako mogu pozivati druge da ga prime ako mislim da meni samom ne treba?! Računati s Božjim milosrđem ne znači biti preuzetan i prepustiti se grješnom životu misleći: sve će Bog poravnati i oprostiti i na kraju će biti happy end… Bog ne oprašta bezuvjetno. Postoji jedan uvjet: iskreno kajanje. Bez toga nema oproštenja. Milosrđe dobiva onaj koji ga traži i koji ga je spreman davati drugima”, istaknuo je fra Ivan.

Ispit svećeničke savjesti izložio je o. Đani Kordić, karmelićanin iz Karmela sv. Ilije na Zidinama iz župe Grabovica, koji je posebno potaknuo braću svećenike da ispitaju svoju savjest u duhu poziva na navještaj ljubavi Kristove i služenja Bogu i ljudima. “Kod navještaja tražim li uspjeh ili istinu evanđelja? Nastojim li ugoditi ljudima ili biti Kristov sluga? Je li u mom navještaju izblijedjelo eshatološko usmjerenje? Poznajem li dobro učenje Crkve? Usvajam li ga i prenosim li ga vjerno? Jesam li svjestan da naučavanje nečega što nije u skladu s učiteljstvom jest teška zloporaba i šteti dušama”, zapitao je o. Đani ističući da se ne bi smjela služba u Crkvi obavljati prema svjetovnim načelima nego silom Duha Svetoga i snagom istine Isusovih riječi i djela.

Nakon toga svećenici su imali mogućnost za sakramenta pomirenja ili moljenja krunice. Na raspolaganju su im bila i četvorica misionara milosrđa.

Središnji događaj bilo je svečano Euharistijsko slavlje koje će predvodio predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s nuncijem Pezzutom i svim biskupima i nazočnim svećenicima.

Kardinal Puljić je na početku pročitao poruku Svetog Oca pape Franje koju je potpisao državni tajnik kardinal Petar Parolin. “Sveti Otac Papa Franjo je s radošću primio vijest da će se 16. lipnja u Tomislavgradu održati Nacionalni susret svećenika iz čitave Bosne i Hercegovine te od srca pozdravlja sve sudionike: časnu braću u biskupstvu, drage svećenike, kao i vjernike koji vas prate svojm molitvama. Nasljednik Sv. Petra nas podsjeća kako svećenik djeluje kao svjedok božanske ljubavi upravo zbog toga što je on sam istodobno znak i sredstvo susreta s Kristom. Samo je na taj način svaki svećenik, redovnik pozvan živjeti bojazni i nade svojega naroda. Dragi prijatelji, Vrhovni Svećenik nas neumorno ohrabruje govoreći kako je zadatak nas biskupa, svećenika i redovnika da ljudima očitujemo Božju blizinu, da im pružimo Njegovu ruku koja snaži i ozdravlja. No, ne smijemo zanemariti sami sebe i naše osobno posvećivanje”, stoji u poruci pape Franje.

Prigodnu propovijed uputio je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić. “Zahvaljujemo milosrdnom Bogu za ovaj milosni događaj i molimo Njegov blagoslov, kako bismo mogli stalno duhovno rasti… Budući da se nalazimo u Godini milosrđa, koju živi cijela Katolička Crkva i svaki njezin član kao priliku za svoju duhovnu i pastoralnu obnovu, učinilo se prikladnim danas zajedno razmišljati o tomu da je svećenik, po svojoj službi, svjedok i posrednik Božjega milosrđa radi posvećenja i spasenja ljudi! To je svećenikovo poslanje i svrha koja bitno obilježava njegovo zvanje”, kazao je biskup Vukšić.

“Po svojoj službi svećenici nastavljaju Kristovu službu po kojoj očitiju i posreduju Božje milosrđe ljudima. To čine, kao navjestitelji Riječi Božje, prvenstveno po naviještanju najvećega djela milosrđa, koje je Bog iskazao po utjelovljenju i uskrsnuću Isusa Krista. Vrše to i kao poslužitelji sakramenata, a osobito Ispovijedi i Euharistije, te kao odgojitelji Naroda Božjega. Odnosno, u mjeri u kojoj se suobličuje Kristu, svećenik postaje autentičan svjedok Božjega milosrđa. A u mjeri u kojoj takav svećenik svjedoči i propovijeda, on postaje poslužitelj i posrednik istoga milosrđa. Pontifeks između Boga i čovjeka. I vršeći to, svećenik iskazuje najveći oblik milosrđa prema braći i sestrama…”, kazao je biskup Vukšić ističući da je svećenika evangeliziran da bi evangelizirao.

“Posvema smo svjesni da najveći oblik milosrđa, kojega svećenik može učiniti prema čovjeku, jest ponuditi mu Isusa kao dobroga Samaritanca, kao onoga koji liječi svaku ranu i svaku ostavljenost, koji pobjeđuje čak i smrt. Znademo da smo, kao i Krist svećenik, pomazani radi ljudi da bismo, po Crkvi, bili blizu konkretnom narodu Božjemu koji nam je povjeren, i kako bismo i sami, poput Isusa, bili dobri samaritanci”, poručio je biskup Vukšić

Tijekom Svete mise svi svećenici obnovili su svoja svećenička obećanja.

Prigodnu riječ na kraju Svete mise uputio je nuncij Pezzuto ističući da bi se kao svećenici trebali zapitati “kamo je usmjerena magnetna igla moga svećeničkog srca”? Kazao je da su, prema riječima pape Franje, dvije bitne odrednice prema kojima treba stremiti srce pastira: Gospodin i ljudi. Dodao je da svećeničko srce – kao i srce svakog dobrog kršćanina – jest srce koje “uvijek izlazi od sebe” i koje ne prezire nikoga. Zaključio je da je svećenik „čovjek koji zna uključivati i čija se sreća sastoji u tome da bude kanal r između Boga i ljudi.

U ime Mostarsko-duvanjske biskupije na čijem teritoriju je održan susret, riječ pozdrava i zahvale uputio je biskup Perić, koji je istaknuo da je ovaj susret izraz svećeničkog zajedništva s Kristom i međusobno. Istaknuo je da su ovakvi susreti pokazatelj da mogu biti jedno srce i jedna duša na vlastito dobro i na dobro vjernika koji su povjereni njihovoj pastoralnoj skrbi. Posebnu zahvalnost uputio je nunciju Pezzutu za poruku Svetoga Oca i za upućene rijeci. Zahvalio je i svim okupljenim biskupima i svećenicima različitih službi kao i franjevačkom samostanu u Tomislavgradu gdje je održan susret.

Liturgijsko pjevanje animirao je bogoslovski zbor Franjevačke teologije iz Sarajeva “Fra Nenad Dujić” pod ravnanjem fra Emanuela Josića. Liturgijska asistencija bila je sastavljena od bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa “Redemptoris Mater” pod vodstvom fra Danimira Pezera, prvog meštra bogoslova na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Nakon Svete mise uslijedilo je razgledanje muzeja i galerije franjevačkog samostana i zajednički objed i druženje.

Osim kardinala Puljića, nuncija Pezzuta te biskupa Perića i Vukšića, na susretu su sudjelovali: biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren kao i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te duvanjski župnik fra Velimir Bagavac.

Bio je ovo Treći susret svećenika, a ovakvi susreti održavaju se svake tri godine. Prvi je održan na Kupresu 2010., a drugi u Livnu 2013. godine.

Ukupan broj svećenika, dijecezanskih i redovničkih, koji danas žive i djeluju na teritoriju Bosne i Hercegovine jest 592 i 6 grkokatoličkih svećenika. Od posljednjeg susreta prije tri godine preminulo je ukupno 47 svećenika u BiH, a zaređeno 48 novih svećenika.

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM