U Bijelome Polju svečano proslavljeno Srce Isusovo

POTOCI – Svoga zaštitnika, Presveto Srce Isusovo, župa Potoci – Bijelo Polje proslavila je 24. lipnja 2022. Za ovaj veliki svoj blagdan Bijelo Polje pripremalo se više dana, a bliža priprava za Srce Isusovo bila je trodnevnica u župi. Prvu večer trodnevnice imao je i otvorio “Dane Srca Isusova u Bijelom Polju” mons. Petar Palić, mjesni biskup, a pod svetom Misom pjevao je župni Veliki mješoviti zbor. Drugu večer predvodio je don Josip Galić, katedralni župnik iz Mostara i bivši bjelopoljski župnik, pjevao je katedralni Mješoviti zbor “Marija”. Pod ovom svetom Misom bio je blagoslov djece iz Vrtića “Sv. Klara” Bijelo Polje, ali i sve djece iz župe s njihovim roditeljima. Treće večeri svetu je Misu predvodio don Tomislav Ljuban, župnik župe sv. Mateja iz Mostara, pjevali su mladi iz Folklora bjelopoljske župe. Kako ove godine bjelopoljska župa obilježava 130 godina župe i 110 godina župne crkve, pod ovom svetom Misom bila je zahvala Bogu za sve milosti kojima je obasipao ovu župu kroz njezinu povijest i zaziv Božjega blagoslova za sigurnu sadašnjost i sretnu budućnost. Svake večeri crkva je bila ispunjena vjernicima, a mnogo ih je bilo i u dvorištu oko crkve; ispovijedalo je više svećenika, pa se bjelopoljski puk dobro odazvao na ispovijed kako u trodnevnici tako i na Srce Isusovo.

Prve večeri trodnevnice, 21. lipnja poslije svete Mise, u 20 sati organizirana je u “Emausovu” dvorištu “Večer Folklora”, u kojoj je sudjelovalo 10 društava i klapa: HKUD “Bijelo Polje”; HKUD “Stolac”; HKUD “Luke” Višići; HKUD “Dubrave” Aladinići; HKUD “Brotnjo” Čitluk; HKUD “Domanovići”; HKUD “Herceg Stjepan” Blagaj-Buna; HKUD “Naši korijeni” Bobanovo; HKUD “Višići” Višići i Klapa “Sv. Nikola” Metković. Sva su ova društva u “Emausovu” kompleksu kod župne kuće u Bijelom Polju, pred silnim mnoštvom ljubitelja narodnoga blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenoga programa nastupila je “Bjelopoljska grupa”, koji su svojim skladnim pjevanjem oduševili okupljeno mnoštvo i sve digli na noge. Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni vatromet.

Na Srce Isusovo, 24. lipnja u 18 sati, vjerni puk, kojega je bilo više stotina, okupio se u dvorištu župne crkve, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Rokom Glasnovićem, biskupom dubrovačkim, koji je predvodio misno slavlje uz 10-ak svećenika koncelebranata. Pod svetom Misom pjevao je mješoviti Veliki župni zbor. Na početku obreda biskup je ispred kipa Srca Isusova, u blizini Vanjskog oltara, izmolio posvetnu molitvu i tako posvetio Srcu Isusovu sav nazočni puk Božji i čitavu bjelopoljsku župu. Poslije molitve i blagoslova, na početku svete Mise sve je nazočne pozdravio bjelopoljski župnik don Rajko Marković.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćega Folklornog društva.

Izvor: Crkva na kamenu