U župi Veljaci proslavljen spomendan Gospe od Zdravlja

Foto: http://www.radioljubuski.ba/

U župi Veljaci u četvrtak, 21. studenoga, svečanim misnim slavljem koje je, u koncelebraciji sa župnikom fra Stipanom Klarićem i više svećenika iz susjednih župa, predvodio fra Bože Milić, proslavljen je spomendan zaštitnice župne crkve – Gospe od Zdravlja.
Crkva je bila premala da primi mnoštvo vjernika kako iz ove, tako i iz ostalih ljubuških župa koji se utječu Gospi od Zdravlja.
U svojoj propovijedi fra Bože, župnik župe sv. Petra i Pavla u Mostaru, istaknuo je kako se treba moliti i za duhovno zdravlje, a ne samo tjelesno.
Nakon svete Mise vjernici su se po starom narodnom običaju okupili ispred crkve i “zagangali”.
Župnik župe Veljaci fra Stipan Klarić je za Radio Ljubuški rekao kako su se za današnju svetkovinu Gospe od Zdravlja pripremali trodnevnicom.
“Trodnevnicu je predvodio sve tri večeri fra Slaven Brekalo, župnik iz Tomislavgrada. Svake večeri od 17 sati bila je prilika za ispovijed, u 17,30 sati molili smo krunicu, a potom je slavljena sveta Misa koju je fra Slaven predvodio s nagovorom. Nakon toga imali smo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i molitvu za zdravlje. Svaku večer pjevali su naši zborovi. Prvu večer pjevao je zbor mladih, drugu večer zbor iz Vašarovića, a treću večer zbor iz Graba. Na svetkovinu Gospe od Zdravlja slavljene su svete Mise u 7 i 8 sati; jutarnje, svečana pučka Misa u 11 sati, a večernju svetu Misu od 18 sati s blagoslovom djece predvodio je fra Iko Skoko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije. Pjevanje na večernjoj Misi animirala je klapa Benedictus s Humca.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.radioljubuski.ba/