Završene pučke misije

Foto: www.zupa-posusje.com

POSUŠJE – U nedjelju, 6. ožujka 2016., svečano su završile pučke misije u Posušju, župi Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, koje je organizirao župnik fra Mladen Vukšić sa svojim suradnicima. Misije su započele u nedjelju, 28. veljače, a voditelji su bili oci franjevci Provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita: fra Ante Akrap, fra Šimun Bilokapić i fra Domagoj Runje. Samo geslo misija bilo je Milosrđe mu je ime. Župnik je pozvao biskupa Ratka Perića iz Mostara da predvodi svetu Misu i sudjeluje u zaključenju ovih svetih dana duhovne obnove cijele župe.

Na početku misnoga slavlja biskupa je i misionare pozdravio župnik fra Mladen, a biskup je zahvalio i župniku i misionarima koji su tjedan dana bili na raspolaganju župljanima svojim slavljenjem sv. otajstva, svojim nagovorima, propovijedima, razgovorima, posjećivanjem bolesnika. Biskup je napose pohvalio praksu održavanja pučkih misija kao posebno milosnih dana u godini.  Odaziv je župljana na zajedničke čine u župnoj crkvi bio dobar. Prostrana crkva uvijek je bila uglavnom puna vjernika željnih dobre riječi iskusnih propovjednika.

Biskup je u svojoj propovijedi na temelju nedjeljnoga Evanđelja (Lk 15,11-32) govorio o Isusu kao vrhunskom propovjedniku kojega su pozorno slušali i mladi i stari, uvijek zadovoljni njim i njegovim božanskim riječima, a nezadovoljni sobom i svojim vlastitim slabostima i grijesima. A Isus je najpoznatiji kao propovjednik prispodoba kojima je osvjetljavao zemaljsku ljudsku situaciju i nebesko kraljevstvo. A jedna je od najpoznatijih: Izgubljeni sinovi i premilosrdni Otac. Netko je rekao: da se slučajno od svega Evanđelja nije ništa očuvalo i do nas doprlo nego samo ova prispodoba o plemenitom ocu i neplemenitim sinovima, očuvala bi se jezgra Evanđelja. Drugi će reći da je ovo “evanđelje u Evanđelju”! Tu je Isus prikazao kakav je Otac nebeski, njegovo beskrajno milosrđe, i kakvi smo mi, sinovi zemaljski: mlađi, koji je otišao od oca u daleki svijet, a to može predstavljati sve poganske narode, i kakav je stariji sin, koji je ostao blizu oca, a ipak tako daleko od njega, a to može predstavljati sav izabrani židovski narod. Bog će pokazati svoje obilno milosrđe i na sam znak ili korak našega kajanja srca i opamećenja duha, ali traži se od nas da učinimo barem koji čin, pokret, obrat k Ocu.

Pod Misom je pjevao župni zbor, a djeca su se pokazala posebno mirna i pobožna. Za molitvu Očenaša biskup je pozvao sve misare da se pomole za svu nazočnu djecu kao i za svu djecu i mlade u cijeloj župi da uzrastu u prave sinove i kćeri Božje, koji ne će bježati od Oca u “daleku zemlju”, nego će znati poštovati Očevu ljubav i milosrđe.

Na odlasku biskup je sa župnikom i tajnikom pozdravio obitelj Ivice i Biljane, koji imaju jednoga sina u bogosloviji u Zagrebu, drugoga u sjemeništu u Visokom, trećega kod kuće, i tri kćeri, od kojih je jedna ove godine krizmanica! I zaželio im svima poseban Božji blagoslov! A cijeloj župi posuškoj obilne plodove od ove korizmene misijske obnove!

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM